Enligt Skatteverkets statistik har 109 gotlänningar fått skattereduktion för installation av batteri under de tre första kvartalen i år. För hela år 2022 var det 51 villaägare som fick ett så kallat grönt avdrag. Sammanlagt handlar årets investeringar av batteri på 6,7 miljoner kronor som gjorts och Skatteverket har beviljat 3,2 miljoner kronor i grönt avdrag.
– Jag räknar med att batterierna har betalat sig på sex eller sju år, säger Philip Jonsson som är projektledare på Solaris Energi & All El Gotland.
Efter hand som batterierna utvecklas och produktionen ökar kommer sannolikt lönsamheten att öka.
– Sedan finns det en miljöaspekt i det hela. Vi vill ju lämna världen bättre efter oss för våra barn, och för att nå klimatmålen som finns så behöver alla hjälpa till och göra det man kan.
Philip Jonsson har satsat på både solpaneler och batterier. Växelriktaren till solanläggningen och diverse sladdar och kopplingar som hör till de olika systemen har han samlat i ett specialbyggt litet rum i familjens hus i Lummelunda. Där står också batterierna.
– Under juli var vi nästan självförsörjande på elenergi, säger han och förklarar hur han kan utnyttja batterierna så att de fördelar energin och kostnaden över dygnet.
– Jag kan lagra solenergin i batteriet på dagen och använda den på kvällen när solen inte skiner. När det inte är sol som nu, kan jag ladda batterierna med billig el under natten och använda på dagen då priset är högre.
Det finns flera anledningar till att han satsat på att lagra energi i batterier, förutom att det ligger i hans intresse som yrkesman.
– Batterierna fungerar som backup vid strömavbrott och med hjälp av en reservkraftlåda tar den över elleveransen på tre sekunder när nätet faller och driver huset nattetid så länge som det finns ström i batterierna. På dagen producerar solpanelerna ström och hjälper till att driva huset under strömavbrottet.
– Så småningom kommer vi också att kunna ansluta oss till balanseringstjänster för att hjälpa stamnätet vilket kommer att sänka avbetalningstiden för batterierna, men det är inte möjligt på Gotland än, berättar Philip Jonsson.
Under sommarmånaderna kom mellan 80 och 100 procent av familjens elbehov från sol och batteri, berättar han.
I handen har han mobiltelefonen och från den styr han det rätt avancerade systemet. Ett knapptryck på appen räcker för att han ska ha koll på läget. Tre staplar dyker upp.
– Här kan jag se fördelningen på hur mycket solenergi jag har använt, hur mycket som hamnat i batteriet och hur mycket som kommer från nätet, säger han.
Intresset för batteri som kan styra förbrukningen av el har ökat under de senaste åren. En förutsättning för att få göra avdrag för investeringen är att man äger sin bostad. Skatteverket meddelar att man får skattereduktion för grön teknik i tre fall. För installation av system för lagring av energiproducerad el ges en skattereduktion med 50 procent av kostnaden för arbete och material.
Reduktionen är 20 procent för installation av nätanslutet solcellssystem och 50 procent för installation av laddningspunkt till elfordon.
Om man räknar hur mycket skatteavdrag för batteri som invånarna gjort i snitt per län så är det 72 kronor. Gotlänningarna drog av i genomsnitt 53 kronor och de boende i Södermanlands län ligger i topp med ett avdrag på 131 kronor.