Husbilsägare fick lära sig säkerhet

- Nu seglar vi på land i stället för på havet, säger Anders och Carita Hallbeck från Klintehamn.I lördags var han en av alla husbilsägare på Gotland som mötte upp till träff med säkerhetstema.

Brand. Räddningstjänsten visade hur en släckning av en husvagn går till.Foto: Joel Nilsson

Brand. Räddningstjänsten visade hur en släckning av en husvagn går till.Foto: Joel Nilsson

Foto: Joel Nilsson

Gotland2009-08-24 04:00
- Vi träffas en gång om året och i dag har vi ett arrange-mang tillsammans med Börje och Ewa Svensson som driver Burgsviks camping, berättar han.
Med erfarenhet från år som polis med säkerhetsfrågor och förebyggande arbete som specialitet, har han tillsammans med campingvärdarna lagt upp ett program för dagen med säkerhetstema.

Brand
På plats är Räddningstjänsten som visar släckning av en husvagn som satts i brand. Sjöräddningen gör en uppvisning och polisen informerar om husbilar och husvagnar.
- Över 170 husbilsägare finns registrerade på Gotland. På ön finns dessutom flera hundra husvagnar, säger Donald "Dacke" Jacobsson från Visby som varit husbilsägare i fem år.
Även om ingen allvarlig olycka med husbilar eller husvagnar är noterade på ön, finns skäl att lyfta säkerhetsaspekten.
- I vanliga fall träffas vi med jämna mellanrum och har trevligt tillsammans. Att mötas kring ett tema är ett sätt att öka kunskapen. Det är ett sätt att förebygga olyckstillbud, konstaterar Anders Hallbeck.
Familjen har bytt från segelbåt till husbil. Den mobila bostaden på fyra hjul står för dagen parkerad på Burgsviks camping. Vändburg är ett annat favoritställe.
- Vi tar vårt hus på hjul och åker iväg. Flera resor på kontinenten har det blivit och bland annat två vintrar i Spanien, berättar Anders och Carita som 2005 flyttade till Gotland från Värmdö utanför Stockholm.

Husbilsklubb
På gång är bildandet av en husbilsklubb på Gotland. Tanken var att den skulle formeras vid lördagens träff. Så blev det nu inte utan bildandet skjuts framåt i tid.
Förebyggande säkerhet. Det var många som kom till träffen i Burgsvik på lördagen.
Förebyggande säkerhet. Det var många som kom till träffen i Burgsvik på lördagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om