Det började darrigt. När Gotland i mars fick sitt första coronafall tystnade telefonen på Majas Fritid, som säljer husbilar och husvagnar i Boge.
– Det tvärdog. Jag blev ganska orolig för jag hade laddat på med nya fordon, berättar Mathias Fredriksson, som äger företaget.
Men när svenskarna bestämde sig för att "hemestra" vände det. I maj fick Mathias och hans anställde mycket att göra och juni blev företagets bästa försäljningsmånad någonsin. Då levererades 40 fordon till nya ägare.
Efterfrågan har lett till brist på fordon.
– Många har bekanta som tycker att det är mysigt med husbil och husvagn och nu vill prova själva. Eftersom vi har haft ovanligt många förstagångsköpare får vi inga inbyten. Men nu har vi kunnat fylla på med nya husbilar, säger Mathias Fredriksson.
Bror-Inge och Lena Tyllander från Hemse är två av de husbilsägare som tittar på fordon hos Mathias Fredriksson. De har haft husvagn och husbil i många år.
– Och i år har det ju varit perfekt, säger Bror-Inge.
– Med en husbil blir man inte isolerad. Vi flyttar ut bord och stolar och träffas utomhus. Det är många 70-plussare ute, men alla är jätteduktiga på att hålla coronaavstånd, berättar Lena.
Sudersands camping har så här långt nästan samma beläggning som under ett normalår.
– Man var ju lite betänksam innan sommaren. Vi trodde att vi skulle få en sommar med 60-70 procents beläggning, men efter beskedet om resandet den 4 juni sköt det i taket, berättar Johan Lindvall, som är delägare i campingen.
Han tror att det hänger samman med campingens läge:
– Att åka till Fårö blir en liten utflykt även för gotlänningar och vi har haft mycket gotlänningar både på campingen och i stugbyn.
På Sudersand märktes det i helgen att det är en annorlunda sommar. Det är mycket få utländska bilar på plats. I stället syns fler vagnar av äldre modeller och gott om gäster som talar gotländska.
Gotlänningarna Ella och Marcus Wahlgren tittar ut ur en fin gammal husvagn som ställts upp intill sanddynerna på Sudersand. Här tillbringar de några sommardagar med hund och fyra barn.
– Vi skulle åkt till Spanien tidigare i sommar. Det blev inte, men det här kan vi göra, berättar Ella.
Semestrandet på hemmaplan har dock inte fått ett lika tydligt genomslag överallt.
– Veckorna 28-31 brukar det vara gasen i botten här, men nu har vi bara fullt någon helg. Vi har inte gjort någon sammanställning ännu, men det blir nog ett tapp på 30 procent i år, berättar Henrik Ekström på Ekevikens camping på Fårö.
Och Slite Strandby noterar en minskning på samma nivå. Veckorna 26-32 brukar de ha gott om campinggäster, men i år har högtrycket begränsats till 3-4 veckor i juli.
– Och vi ser ett abrupt slut i mitten av augusti. Förklaringen till det är att det är ytterst få pensionärer och utlänningar i omlopp, säger Jonas Henning.
Slite Strandby har dock fått fler daggäster som vill hyra cyklar och kajaker och ägna sig åt andra aktiviteter.
– Folk vill hitta på något att göra och det känns bättre att träffas utomhus, säger Jonas Henning.
På Majas Fritid hoppas Mathias Fredriksson att campingintresset ska hålla i sig också efter coronakrisen:
– Det allt färre som vill knöla in sig i ett flygplan och töntstämpeln är helt borta. Jag hoppas att fler upptäcker hur enkelt det är att packa in familjen och ge sig iväg på ett campingäventyr.