"Husen vid Kustparken ska behålla sina karaktärer"

- Hus och hem är egentligen det viktigaste man har så det är viktigt att ta tillvara på husets möjligheter. Och alla hus har en historia. Byggnadsvård är att göra bra funktioner i gamla hus men behålla dess kvaliteter. Det säger Ulf Larsson på frågan om vad hus och byggnadsvård är för honom.

Tjänstecykel. Ulf Larsson har tagit sin erfarenhet som självlärd snickare och byggnadsvårdare till projektchef hos Diös och Kuylenstierna. Han har sin arbetsbas och tjänstecykel i Kustparken, där han vill att byggnaderna ska behålla sina karaktärer. FOTO: HENRIK RADHE

Tjänstecykel. Ulf Larsson har tagit sin erfarenhet som självlärd snickare och byggnadsvårdare till projektchef hos Diös och Kuylenstierna. Han har sin arbetsbas och tjänstecykel i Kustparken, där han vill att byggnaderna ska behålla sina karaktärer. FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2007-11-05 04:00
Han är självlärd snickare som med tiden blivit allt mer engagerad i att ta hand om hus.
Sedan tre månader är hans kontor inrymt i det före detta kanslihuset i Kustparken i Fårösund. Han har blivit värvad av fastighetsbolaget Diös och Kuylenstierna för att ansvara för om- och nybyggnationer av hela fastighetsbeståndet. Förutom Kustparken, Bungenäs med Bungeör och några hus i Visby, så äger de en många fastigheter som kontor, lager och omlastningslokaler i framförallt Stockholm, samt polishuset i Malmö.
Ulf Larssons bas är i Fårösund, men ett par dagar i veckan pendlar han till Stockholm. Aktuellt projekt i Kustparken är ombyggnaden av det före detta persedel- och bokförrådet till ett musikens hus. Före jul tror Ulf Larsson att folkhögskolans pop- och rocklinje kan flytta in i nya replokaler med avancerade studios.
- Vi behåller stommen men infogar nya rum. Husets själ ska vara kvar, årsringarna ska synas. Det tror vi kan vara inspirerande. Vi behåller träpanelen i taket och golven som de är och utsidan gör vi ingenting åt utan behåller karaktären av förrådsbyggnad, berättar Ulf Larsson, som tror på Fårösund.
Förutom historien som varje byggnad bär på så lockas han av att äldre hus ofta är bra planerade. Han är inte så mycket för öppna planlösningar utan tycker att rum har sin tydliga funktion.

Han menar att byggnadsvårdsprocessen startar så fort ett hus är färdigbyggt. Och han tror att tiden kommer att utvisa vilka konstruktioner som, med ett visst underhåll, fungerar bäst. Fel material i gamla hus kan bli förödande.
- Förr hade man några olika material att arbeta med som trä, kalk, tjära, tegel, plåt. Nu finns det hur mycket som helst men allt fungerar inte lika bra. Många misstag gjordes under 90-talet, men medvetenheten är lite större nu, anser Ulf Larsson.
Hans första möte med Gotland var när han gjorde lumpen på F13G som radarobservatör, stationerad på KA3 och Furillen. Han kom från Stockholm där han varit plåtslagarlärling.
- Jag blev förtjust i ön så fort jag hade landat med den gamla DC3:an.
Så träffade han sin fru och blev kvar. Efter några års båtproduktion kom han in i byggsvängen ordentligt, som han säger, och startade eget. En händig man med yrkesbevis. I mitten av 80-talet väcktes intresset för byggnadsvård. Bland annat var han med och restaurerade Taksteins i Lärbro 1989.
- Byggnadsvård var inte så populärt då och många undrade hur man kunde hålla på så där, varför inte bara riva skiten, minns Ulf Larsson.
Sedan dess har inställningen förändrats. Viljan att bevara och återerövringen av gamla material och hantverkstekniker sprider sig, och på högskolan finns utbildningar i ämnet.

1986 hade Byggnadshyttan bildats och under 90-talet arbetade Ulf där, omväxlande med egen vidareutbildning på högskolan. Sen blev han lärare på den byggnadsantikvariska utbildningen men längtade efter några år tillbaka till byggena.
- Det har varit väldigt givande att växla skola och praktiskt arbete, tycker Ulf.
Bland de senare uppdragen finns det som platschef för ombyggnaden av Fornsalen, och yrkesresan har nu återfört honom till KA3. Kommande projekt i Kustparken är förvandlingen av kanslihuset till studentbostäder och pjäshallen till lägenheter. "Sjukan" skulle kunna bli ett djursjukhus. Och det ska byggas på Bungenäs.
- Det är mycket spännande att vara med här och påverka, tycker Ulf Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!