Hushållsavfallet ska minska med 25 procent till år 2005

Tekniska förvaltningen försöker nu få gotlänningarna att bli ännu bättre på att återvinna. Därför har det tagits fram en ny återvinnsguide och komposteringsbroschyr. På Fårö har man fått en så kallas betalsäck. De som har fritidshus ska få sitt återvinningsmaterial hämtat.

Gotland2003-06-17 04:00
Gotlands kommun antog förra året en avfallsplan med mål om att till år 2005 minska mängden hushållsavfall från 12 000 ton per år till 9000 ton per år. En ny åtevinningsguide och komposteringsguide skickas snart ut till cirka 27 000 adresser på ön. Till skillnad mot de gamla broschyrerna tar de nya upp hur man gör med elektronikavfall och hur källsorteringen kan utvidgas.
­ Det sitter en folder i broschyren som man kan riva ur och sätta på en skåplucka eller där man sopsorterar, berättar Anders Lindholm, som är renhållningsingenjör på tekniska förvaltningen.
Om hushållen sedan kommer ta till sig guiden vet inte Anders Lindholm, men han hoppas den kommer till godo.
­ Vi får väl tipsa om hur de ska göra så att broschyren inte bara blir något som går direkt i reklamhögen. Det är en bra grej att ha.
För varje kilo sopor som inte slängs i hushållsoporna sparas en krona.
På Fårö kommer det under ett år göras ett försök med betalsäck som komplement till extrasäck. Plastpåsen kan köpas på ICA Fårö eller Konsum Fårö och rymmer 160 liter. Med den har fåröborna möjlighet att bli av med de sopor som inte ryms i den vanliga sopsäcken. Säcken lämnas i samband med ordinarie turer under sommaren eller efter beställning vid ordinarie tur på Fårö. Under det första försöksåret kommer det inte bli någon debitering för hämtning på övrig tid av året.
<span class=MR>Försöket har redan påbörjats</span>
Om det finns risk för att betalsäcken bara utnyttjas under försökstiden för att man slipper debiteringen för hämtning under övrig tid på året kan inte Anders Lindholm svara på.
­ Vi vill ju få det här att fungera bra. Skulle man sedan bara lämna soporna så är det ju så att de också inte blir hämtade.
Försöket med betalsäck påbörjades redan första maj, men har inte haft så stort genomslag på grund av kommunals strejk.
­ Det har inte hänt så mycket nu men det krävs också en inkörningsperiod.
Att Fårö är försöksområde beror på att det är lätt att urskilja en gräns för området gentemot andra platser på Gotland.
Ytterligare ett försök som tekniska förvaltningen gör under juni till augusti är att hämta tidnings-, pappers- och plastförpackningar vid fritidshus som har sophämtningsabonnemang. De som har en väg som är omöjlig för sopbilar att ta sig fram på erbjuds dock inte servicen. De hänvisas istället till någon av återvinningsstationerna på ön.
­ Vi får se hur det här bär sig ekonomiskt. Det är visserligen dyrt att bara göra en åkning, men det är skillnad om det blir femtio eller hundra åkningar. Då är det inte så dyrt.
Förutom att tekniska förvaltningar ser miljövänliga och ekonomiska fördelar med sin satsning så är det också en bättre service gentemot kunderna som smidigare kan göra sig av med soporna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om