Gotlands Tidningar har tidigare rapporterat om att teknikförvaltningen för någon vecka sedan valde att anmäla SACO:s huvudskyddsombud Rosita Sundh för kränkande särbehandling, en anmälan som lämnades in till företagshälsovården. Den som initierat anmälan är den enhetschef på förvaltningen som under våren varit under utredning med anledning av att ett flertal anställda ska ha valt att säga upp sig på grund av missnöje med chefen.
När Gotlands Tidningar kontaktade Rosita Sundh valde hon att utveckla sina tankar kring anmälan.
– Jag är fullkomligt trygg i detta för egen del, men bekymrad för vilka konsekvenser det får för rekrytering av skyddsombud och fackliga företrädare framöver. Det här är ett uttryck för en attityd från arbetsgivarens sida som kan uppfattas som att man inte vill att missförhållanden i arbetsmiljön ska lyftas upp och åtgärdas, säger hon.
Rosita Sundh säger att det är skyddsombudens uppdrag att just lyfta missförhållanden, vilket man även har stöd för i arbetsmiljölagen.
– Arbetsmiljöverket benämner skyddsombud som sin förlängda arm ut på arbetsplatser. En anmälan mot ett huvudskyddsombud är alltså något exceptionellt och allvarligt.
Så här säger regiondirektör Peter Lindvall om ärendet:
– Arbetsgivaren förväntar sig att alla missförhållanden och tillstymmelse till upplevda kränkningar oavsett från och av vem ska tas på stort allvar, anmälas och utredas. Vi som arbetsgivare tolererar inga kränkningar av något slag.