Hyfsad tillgång på nöt vid Visbyslakteriet

Vi äter mer nötkött igen. Förra året ökade konsumtionen med tolv procent.
På fastlandsslakterierna har detta lett till en stor brist på nötdjur. På Gotland ser det dock bättre ut.
­ Vi håller ställningarna, säger Sune Liljeström på Swedish Meats.

Gotland2003-03-20 04:00
Under förra året ökade svenskarnas konsumtion av nötkött med tolv procent. Slakterierna försöker, så gott det går, att få tillgången att svara mot efterfrågan. På Swedish Meats slakterier har man tagit in de djur som anmälts till slakt i förtid.
­ När det är ett sug, så har man slaktat av. Sedan uppstår bristen, konstaterar Sune Liljeström som är affärskontakt mellan gotländska producenter och slakteriet i Visby.
På Gotland är tillgången på slaktdjur än så länge hyfsad. Här har slakteriet inte behövt ta in djur i förtid. I stället slaktar man just nu omkring 385 nötdjur per vecka och det ligger något över årssnittet.
Men slakteriet i Visby är en pusselbit i det stora företaget och bristen på svenskt nötkött kan på sikt slå tillbaka mot hela den svenska nötköttsproduktionen, menar Sune Liljeström:
­ De som har slaktfärdiga djur just nu har en kortsiktig fördel genom att de får lite bättre betalt, men långsiktigt öppnar bristen på nötkött upp för importen. Importerat kött finns ju alltid att tillgå och om konsumenterna börjar köpa utländskt är det lätt att de sedan fortsätter med det. Det är ju lite billigare.
Till hösten räknar Swedish Meats med att tillgången på nötkött ska öka och bättre motsvara efterfrågan igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om