Hyfsat jämställt på Gotland

Gotländska föräldrar delar mer jämlikt på ansvaret för familj och kvinnors inflytande i företag är större här än i riket. Men Gotland har långt kvar till ett jämställt samhälle.

Lön. Elsa Eklund, Visby, går fortafarande i skolan men tänker att lön är en viktig jämställdhetsfråga. "Det är mycket orättvisor där, har man hört".

Lön. Elsa Eklund, Visby, går fortafarande i skolan men tänker att lön är en viktig jämställdhetsfråga. "Det är mycket orättvisor där, har man hört".

Foto: Henrik Radhe

Gotland2017-03-08 11:00

I dag firas den internationella kvinnodagen, men hur står det egentligen till med jämställdheten mellan män och kvinnor på Gotland?

– Det är både bra och dåligt. Det går framåt och bakåt, men det står mest stilla, sammanfattar Filip Reinhag, särskilt sakkunnig i jämställdhet vid länsstyrelsen.

Det finns en rad olika parametrar för att mäta jämställdhet.

– Där vi ser glädjande siffror är att vi har flest företag som startas av kvinnor. Företag som sen går bra – vi har väldigt få konkurser genomgående på Gotland, säger Filip Reinhag.

Gotländska aktiebolag har också högst andel kvinnor på vd-poster, 16 procent och nästan hälften av bolagen har minst en kvinna som ordinarie styrelseledamot, vilket är i särklass högst andel i landet.

Samtidigt finns stora skillnader kopplade till kön i det gotländska arbetslivet.

– Vi ser en väldigt könssegregerad arbetsmarknad och utbildningssektor. Vi har väldigt starkt mans- och kvinnodominerade yrkesval och det etableras redan i studievalet, säger Filip Reinhag och berättar att så ser det ut även i andra landsbygds- och glesbygdsområden.

Även lönerna skiljer sig markant mellan män och kvinnor på Gotland. 2015 uppgick de gotländska kvinnornas genomsnittliga inkomst till 84 procent av männens inkomst.

– Kvinnor förlorar väldigt mycket pengar över en livstid och det påverkar också pensionen. Det ser lika illa ut i hela landet, säger Filip Reinhag.

Det är inte bara lönearbetet som skiljer män och kvinnor åt. Kvinnor gör också betydligt mer obetalt hushållsarbete, än män.

– Det är fortsatt stora skillnader, men så sakteligen blir de mindre. Det kommer att ta många år, om det fortsätter i samma takt, innan män och kvinnor delar lika på det obetalda arbetet, konstaterar Filip Reinhag.

När det gäller ansvaret för barn, tar kvinnor ut 67,9 procent av föräldraledighet och vård av barn, männen 32,1. Det är näst bäst i landet.

– Jag tror att det beror på att vi har en ganska stor offentlig sektor och det finns tendenser till ett jämnare uttag där. Arbetsgivarens inställning till föräldraledighet spelar jättestor roll, säger Filip Reinhag.

Sammantaget, hur står sig Gotland jämfört med övriga landet?

– Hyfsat bra. Det är inga jättestora skillnader, men just när det gäller föräldradelen och kvinnligt företagande, ligger vi bra till.

Blir det bättre och bättre?

– Det får vi väl hoppas. På vissa områden ser det ut att bli bättre. Tittar vi på uttag av föräldradagar och löneskillnader så minskar det, men vi behöver skynda på. Det går för långsamt.

Jämställdhet i siffror

Medellivslängd

Gotland

Kvinnor: 82,9 år

Män: 79,8 år

Riket

Kvinnor: 84,1 år

Män: 80,3 år

Inkomst

Medelinkomst 2015

Gotland

Kvinnor: 231 106 kr

Män: 274 723 kr

Riket

Kvinnor: 250 706 kr

Män: 330 677 kr

Föräldrapenning och vab

Uttag av föräldrapenning och vab i procent.

Gotland

Kvinnor: 67,9

Män: 32,1

Riket

Kvinnor: 71,8

Män: 28,2

Källa: SCB, TCO, Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!