Hyresbedragare härjar på Gotland

Hittills i sommar har minst två fall av hyresbedrägerier anmälts till polisen på Gotland. Om trenden från tidigare år håller i sig kan det bli tio till.

Kriminalchef. Magnus Frank. arkivfoto: tobias wallström

Kriminalchef. Magnus Frank. arkivfoto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

gotland2011-07-13 04:00

Sommar, turister... och hyresbedrägerier. Hittills i sommar har polisen på Gotland fått två anmälningar om bostäder som hyrts ut, utan att ägaren haft något med saken att göra.

- Det är tyvärr rätt vanligt, och det är sällsynt att den som i god tro har betalat för bostaden får tillbaka sina pengar, säger kriminalkommissarie Magnus Frank.

Tips om ytterligare ett fall har nått Gotlands Allehanda. Här ska en lägenhet i Visby innerstad ha annonserats för uthyrning på Blocket. En familj nappade och satte in pengar på ett konto. Men när de sedan ringde lägenhetens ägare uppdagades bedrägeriet. Ägaren visste ingenting och hade inga planer på att hyra ut lägenheten.

- Vi brukar kunna spåra pengarna via kontonumret, och i bästa fall den som har kontot, säger Magnus Frank.


Se samband
Men även om polisen lyckas spåra bedragaren har den sällan några pengar att återbetala till de som utsatts för brottet. Det är också sällsynt med försäkringar som täcker dylikt, och det har låg prioritet hos brottsoffermyndigheten, enligt Magnus Frank.

Han säger också att polisen inte gör så mycket åt bedrägerianmälningarna nu under sommaren, bland annat för att man vill se om alla fall som kommer in under sommaren hänger ihop. För att komma gärningsmannen på spåren samlar man först in bevisning från internet, som kontonummer, annonser och telefonnummer.


Har ökat
Hyresbedrägerier har ökat på Gotland de senaste åren. I fjol uppgav polisen att mellan 10 och 12 fall nu anmäls varje år. Det vanliga är att någon "kapar" någon annans bostad och annonserar om uthyrning på internet.

Men det kan också vara lägenhetsinnehavaren som håvar in förskottshyra utan att ha för avsikt att verkligen hyra ut bostaden. En kvinna som hade hyrt ut sin lägenhet i Visby på låtsas, för att snabbt få kontanter, dömdes nyligen till 40 timmars samhällstjänst.

Hyresbedrägerier ökar även i storstädernas andrahandsmarknad, enligt Ekot.

Stockholmspolisen Björn Seeths råd i radioprogrammet:

Betala aldrig deposition för en lägenhet du inte sett

Kontrollera uppgifterna som hyresvärdens uppgivit

Källa: Sveriges radio

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!