Hyresbedrägerierna ökar på Gotland

Varje år anmäls runt 10-12 nya fall av misstänkt hyresbedrägeri på Gotland.- Anmälningarna har ökat så pass mycket så att vi har bestämt oss för att göra en analys för att se om vi kan hitta något mönster, säger förundersökningsledare Lisa Koblanck.

gotland2010-06-09 04:00
Enligt förundersökningsledare Lisa Koblanck har fem anmälningar om hyresbedrägerier kommit in till polisen hittills i år. Varje år rör det sig om 10-12 anmälningar om misstänkt hyresbedrägeri på Gotland. Däremot är inte alla misstänkta skrivna på Gotland, enligt Lisa Koblanck. Hittills i år är det två anmälningar som gäller en misstänkt bedragare som bor i Visby.
- Vi gör en kontospårning och därefter utreds personerna på den ort där de är skrivna.
Eftersom förundersökning pågår kan hon inte uttala sig om de fall som anmälts de senaste dagarna.
- Men generellt brukar det handla om att en person annonserar om en lägenhet på Blocket eller liknande, säger Lisa Kolblank.
I går skrev GA om Max Ung från Stockholm som planerade att komma till Gotland tillsammans med sina vänner under Stockholmsveckan. De skrev under ett kontrakt med "hyresvärden" och betalade en deposition på 4 500 kronor för radhuset i Visby.

Sms
Men efter en tid fick de ett sms där det stod att de inte kunde komma, eftersom hyresvärden blivit sjuk. I flera veckor försökte Max Ung få kontakt med personen bakom det falska hyreskontraktet för att få tillbaka depositionspengarna, men förgäves. När Max Ung hörde sig för med andra i kretsarna som är på väg till Visby under Stockholmsveckan visade det sig att flera gäng råkat ut för samma sak och samma falska hyresvärd. Även de andra gängen hade tecknat kontrakt för samma radhus under Stockholmsveckan, även de hade hittat erbjudandet om boendet på Blocket.
Enligt Max Ung rör det sig om 25 000-30 000 kronor som den misstänkte bedragaren lurat till sig i hans bekantskapskrets.

Polisanmälan
I fredags polisanmälde Max Ung händelsen och i måndags inledde polisen en förundersökning.
Det är i de attraktiva delarna av Visby och under Stockholmsveckan och under Almedalsveckan som bedrägerierna sker.
- I de flesta fallen har vi hittills fått tag i de personerna som bor på Gotland, på fastlandet är det däremot svårare att få tag i personerna, i de fallen är det ofta yrkeskriminella som agerat, säger Lisa Koblanck.
Att få tillbaka sina pengar kan vara svårt.
- Om personen i fråga inte har några pengar är det svårt. Brottsofferfonden går inte in när det gäller ekonomiska brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!