Hyresgäster klagar när värden slår av värmen
Förr var det almanackan som styrde när hyresvärden slog av och på värmen. 15 maj till 15 september var elementen kalla. Oavsett ute- eller innetemperatur. Idag rättar sig de flesta efter utetemperaturen.
Om att det är för kallt eller för varmt.
Om element som står kalla fast det bara är 16 grader i rummet. Eller omvänt, element som ångar av värme fast termometern på väggen visar 28 grader plus.
Återkommande fråga
Enligt Hyresgästföreningen är frågor om inomhustemperatur en av de som flest hör av sig om när det gäller innemiljön. Man vill veta hur kallt eller varmt det får vara i en lägenhet. Och man vill veta hur en korrekt mätning av innetemperaturen ska gå till.
Ungefär samma frågor ställs också då och då till GT:s redaktion. Häromdagen hörde en hyresgäst i allmännyttan av sig till oss och tyckte det var fel att värmen stängts av trots att det är så kallt ute. Är det verkligen rätt att hyresgäster ska behöva frysa i sina lägenheter? undrade hon.
- Nej, man ska inte behöva frysa, säger Göran Palmqvist, förvaltningschef på Gotlandshem.
20 grader inomhus
Den överenskommelse Gotlandshem har med hyresgästföreningen är att inomhustemperaturen ska ligga på 20 grader. Och det brukar man kunna hålla, menar Göran Palmqvist.
- Fast vid snabba temperaturväxlingar kan det bli en viss fördröjning. Och sen har vi blåsten förstås som kan ställa till det, säger han.
Hela Gotlandshems bestånd värms numera med fjärrvärme. Och det är utomhustemperaturen som styr vilken grad som hålls på vattnet som leds fram i elementen.
- När det är 0 grader ute ska elementen hålla 50 grader.Vid +10 grader ute går det ut 35 gradigt vatten och vid + 20 håller även elementen en temperatur på + 20. Och då känns de ju kalla för oss, fortsätter Göran Palmqvist.
Regleras i hyreslagen
Frågor om boendemiljö regleras via hyreslagen och riktlinjer och rekommendationer har formulerats av både Boverket och Socialstyrelsen.
På Hyresgästföreningens hemsida kan man läsa följande:
- "Enligt Boverkets regler, som gäller för nyproducerade bostäder, ska temperaturen inte vara lägre än 18 grader i bostadsrum och 20 grader i hygienrum. Yttemperaturen på golv ska vara lägst 16 grader i bostadsrum och 18 grader i hygienrum."
Sanitär olägenhet
Enligt Socialstyrelsen är inomhustemperaturer under 18 grader eller över 28 grader att betrakta som sanitär olägenhet.
Rekommendationen från Socialstyrelsen är att temperaturen ska ligga nånstans mellan 20 och 24 grader. Under den varma årstiden, eller icke uppvärmningsperiod, kan även temperaturer på 26 och 28 grader accepteras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!