Så reagerar boende på Gotlandshems höjning

Gotlandshems hyreshöjning landade på 5,6 procent, meddelades under måndagen. ”Jag hade räknat med någonstans runt fem procent. Men mer får de inte”, säger en boende i Bingebyområdet i Visby.

Bogegatan i Bingebyområdet i Visby där Gotlandshem äger flera fastigheter.

Bogegatan i Bingebyområdet i Visby där Gotlandshem äger flera fastigheter.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2024-02-06 17:05

Gotlandshems utgångsbud för hyreshöjning 2024 låg på 17,53 procent. En rimlig procentuell höjning, menade det regionägda bostadsbolaget. Hyresgästföreningen var dock av en annan åsikt och la ett motbud på 2,93 procent. Sedan strandade förhandlingarna. Men i måndags meddelade till slut Hyresmarknadskommittén att hyran höjs med 5,6 procent. 

Längs promenadstråket i Bingebyområdet går Kerstin Enderberg och rastar sin hund Rut. Här har hon bott i två och ett halvt år, och hon är en av de som nu får höjd hyra.

– Nu igen? Otroligt. Det är klart det blir kännbart, säger Kerstin när hon hör om att hyreshöjningen är ett faktum.

Turerna kring förhandlingarna mellan Gotlandshem och hyresgästföreningen har pågått sedan i höstas. Något som Kerstin Enderberg tycker skapar en ovisshet som är jobbig. Samtidigt tycker hon att det är bra att parterna nu har kommit överens.

– Annars brukar förhandlingarna inte vara klara förrän mitt i sommaren. Då är det inte alls kul och man måste betala mer över flera månader, säger hon.

undefined
Kerstin Enderberg bor i Bingebyområdet och tycker det är skönt att förhandlingarna nu är avslutade.

Ytterligare en boende i Bingebyområdet har förståelse för att hyrorna måste justeras uppåt, sett till hur kostnaderna i samhället ser ut. 

– Jag hade räknat med någonstans runt fem procent. Men mer får de inte. Det får räcka, säger han. 

Han bor i dag i en tvårummare på 65 kvadrat som han betalar 6 400 kronor för. Med den nya höjningen blir hyran 6 578 kronor.

Vid Gotlandshems kvarter Sergeanten på gamla A7-området står Nina och skrapar isen från bilrutan. Hon är lättad över att hyreshöjningen inte blev över 17 procent.

– Jag har tänkt att gå i pension i år, med det ursprungliga förslaget hade jag fått fortsätta jobba ett tag till, säger hon.

undefined
Kvarteret Serganten vid gamla A7-området i Visby.

Ann Kvie som bor i kvarteret Adjutanten, också på gamla A7-området, berättar att några av hennes vänner kommer behöva söka bostadsbidrag efter hyreshöjningen. För egen del är hon inte alltför orolig, men hon tror att den högre hyran kommer påverka hennes köpvanor.

– Det är klart att man måste dra in på vissa saker. Jag kan inte köpa semlor varje dag.

Men det får det vara värt, menar Ann som trivs bra i området.

– Jag känner mig så trygg. Vi som bor här trivs med varandra, säger hon och pekar upp mot huset.

undefined
Ann Kvie trivs bra i sin lägenhet vid Adjutanten i Visby. Hon klarar av höjningen, men har bekanta som är beroende av bostadsbidrag för att kunna betala hyran.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!