Hyresgästföreningen satsar på en tryggare tillvaro

Hyresgästföreningen på Gotland satsar i år på att försöka få människor att känna sig mindre rädda där de bor.

Gotland2007-03-07 06:00

Genom att kartlägga vad det är som skapar otrygghet ska de sedan kunna påverka politiker och fastighetsägare till att vidta åtgärder som förbättrar säkerheten i hemkvarteren.

I förra veckan anordnade hyresgästföreningen ett stormöte på Gråbo i Visby för att bemöta den oro som de får höra att många hyresgäster känner.
Men de är inte bara oroliga för att bli utsatta för brott. Många vågar inte heller anmäla brott och störningar av rädsla för repressalier.
På mötet fanns representanter från kommunen, polisen, fastighetsägare och vaktbolag för att lyssna och försöka lugna de boende.

Härnäst kommer man att satsa på att förbättra tryggheten i Slite och Hemse. I april kommer hyresgästföreningen att förse ett antal personer där med engångskameror. Tanken är att de ska fotografera otrygga miljöer såväl som mer trygga platser. I höst kommer möten att hållas i de båda orterna.

Förbättringar
Då ska inventeringen kunna ligga till grund för förslag på förbättringar som vidarebefordras till de som ansvarar för förändringar av utemiljön.
Per-Ewe Boberg på Gotlandshem berättar att de arbetar kontinuerligt med att förbättra belysningen i sina bostadsområden. De ser också till exempel över lås och röjer buskage som skymmer. De vill även uppmana hyresgästerna att våga prata med sina grannar.
Från polisens sida poängteras bland annat att det är viktigt att man hör av sig om något händer, till polisen eller Gotlandshems störningsjour till exempel. Och polisen understryker att man får vara anonym när man anmäler så att man inte ska behöva känna oro också för det.
- Vi är underrättelsestyrda, vi måste få information om vad som händer för att kunna ingripa, säger Ulf Bogren vid polisen.
Ewy Tidblom Arvidsson är ordförande för hyresgästföreningen på Gotland. Hon tror att fler nu kommer att våga göra anmälningar när de vet att de kan vara anonyma.
Hon säger också att det skulle vara bra om fler är ute och rör på sig. Om många är ute och går så har det i sig en avskräckande effekt på eventuella bråkmakare som då inte kan härja ostörda.
Majoriteten av de som känner sig otrygga är äldre personer och såväl polisen som Gotlandshem tror inte att rädslan alltid är befogad.
Men den skall tas på allvar och därför vill man informera och förbättra det som går. Ytterligare ett sätt att minska oron är att poängtera att det så kallade oprovocerade våldet är ovanligt.

Misshandel
Till exempel misshandel utomhus hänger ofta ihop med sena nätter och alkohol. Oftast finns det bakomliggande skärmytslingar som provocerat fram bråket. Men att helt plötsligt bli påhoppad av en okänd person är ovanligt.
En del enskilda händelser på senare tid tycks ytterligare ha spätt på människors oro. Men enligt polisen Ulf Bogren minskar den totala brottsligheten på ön och i Slite har man på senare tid satsat och gjort en hel del gripanden relaterade till narkotika och stöld.
Ur Brottsförebyggande rådets statistik framgår att antalet anmälda brott på Gotland år 2006 var 7289 stycken. År 2000 var det 7637, och år 2003 anmäldes 8181 på ön.
Totalt sett minskar alltså brottsligheten, men vissa typer av brott har ökat medan andra minskat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!