Hyreskontrakt kan vara ogiltigt
I dagarna är det ett flertal gotlänningar som tvingas flytta ut från sina hem.Orsak: de har skrivit på tidsbegränsade hyreskontrakt, ofta till i början av turistsäsongen.Vad många av dem inte vet är att de i själva verket har rätt att bo kvar. Till oförändrad hyra.
"Turistpriser"
Under sommaren finns en stor efterfrågan på boende från turisterna. Under resten av året hyrs många bostäder i stället ut till studenter och gymnasister, som ofta tycker att det är skönt att slippa betala hyra under sommaren.
Men så finns det också en grupp som inget hellre vill än att ha en permanent bostad, men som på grund av bostadsbristen tvingas skriva på kontrakt som gör dem bostadslösa i början av juni. Om de inte betalar "turistpriser" för att få bo kvar också över sommaren.
Tror de.
För många av de kontrakten är nämligen ogiltiga. Även den som har skrivit på ett tidsbegränsat hyresavtal har rätt att få det förlängt när tiden går ut - med vissa undantag.
Besittningsskydd
- Besittningsskyddet för bostadslägenheter inträder från dag ett, vid alla typer av uthyrning, säger Erik Gerleman, hyresråd vid Växjö tingsrätt och av Domstolsverket angiven mediekontakt i hyres- och arrendefrågor.
De huvudsakliga undantagen är - med vissa förutsättningar - möblerade rum (inte möblerade lägenheter), lägenheter som hyrts för fritidsändamål, de flesta fall av andrahandsuthyrning och lägenheter i en- och tvåfamiljshus.
Separat avtal
Det finns visserligen ett sätt för hyresvärdar i flerfamiljshus att undvika att hyresgästen får besittningsskydd, men inte alla känner till det.
Det handlar om att i ett separat kontrakt avtala om att hyresgästen avstår sin rätt till förlängning av hyreskontraktet.
Om det skrivs innan eller i samband med att hyreskontraktet skrivs måste det separata avtalet godkännas av hyresnämnden för att vara giltigt.
Om det skrivs efter det att hyresförhållandet har börjat gälla behövs inte hyresnämndens godkännande. Tanken bakom den bestämmelsen är att när hyresgästen väl fått ett hyreskontrakt är denne inte längre lika beroende, och får därmed "skylla sig själv" om besittningsskyddet avtalas bort.
Framgång i tvist
- Om en hyresgäst har ett tidsbegränsat kontrakt och vägrar att flytta när kontraktet går ut skulle han ha framgång i en tvist. Att hyresvärden skulle tjäna mer på att hyra ut till turister är inget hållbart skäl i hyresnämnden, säger Erik Gerleman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!