Hyresrätter på Hällarna...
Idéerna är många när Visby ska växa söderut. GT har pratat med flera personer som har konstruktiva förslag på hur det kan se ut.Och alla är överens. Nu behöver Visby hyresrätter och tomter som folk kan bygga på.- Det är omöjligt att få en hyresrätt i Visby idag och så ska det inte vara, säger arkitekten Annalena Mosseén.
- Folk ska få bygga som de själva vill men med vissa restriktioner kring material och färg, tycker hon. Annars är jag rädd att det blir lite Disneyland över det hela.
Framför sig ser hon ett landskap med små tomter med små trädgårdar som hon kallar för ett slags modernt radhusområde. Hällarna är ett attraktivt område och Annalena Mosseén tycker att det är viktigt att så många som möjligt kan få bo där.
Att det ska vara hyresrätter ser hon som nödvändigt, högst fem våningar höga och med hiss. Och hon vill gärna att man ger husen en känsla av Gotland, utan att det för den saken skull blir pastisch.
- Vi har sett nog av nyfunkishus, konstaterar Annalena Mosseén. Man ska ta tillvara på läget och få in så många lägenheter som möjligt på det utrymmet.
Öppet för alla
Jakriborg är ett känt begrepp bland arkitekter och hon ser flera fördelar i den typen av hus som man byggt där. Fast någon ny hansastad blir det inte tal om på Hällarna, om hon får bestämma.
- Jag skulle kunna tänka mig att gå halva vägen, säger hon. Och ta torgen och gatunätet men göra husen modernare. Det finns otroligt många kvalitéer i de gamla stadsnäten.
Alla ska vara välkomna in i området och om man tar inspiration från medeltidens gatunät tror hon att man kan göra området offentligt.
- Och man måste släppa biten mot klintkanten så att det blir öppet för alla, konstaterar hon.
Promenadstråk
Arkitekten Sebastian Stein är inne på samma spår och förespråkar att man behåller ett promenadstråk vid kanten.
- Det är viktigt att man lämnar rum mellan husen, säger han. Men det måste finnas en översiktlig plan för det här område.
Och även han är inne på att man kan hämta inspiration från idéerna kring Jakriborg för att bygga billiga hyreslägenheter.
- Har de hittat ett sätt som fungerar så är det ju ingen idé att uppfinna hjulet igen säger han. Det går ju att bygga annorlunda men med samma teknik och princip.
Lennart Runesson är kulturgeograf vid Högskolan och han ser Hällarna som ett viktigt område för Visbys framtid.
- Vi måste utnyttja området vid Hällarna för att bygga bostäder. Det skulle minska trycket på att få bo i innerstan och sprida intresset på fler områden.
På Boverket i Karlskrona följer man utbyggnaden av flera svenska städer med stort intresse.
- Ett råd är att inte bygga för stora saker, varken för högt eller för många likadana hus på en och samma gång, tipsar Louise Nyström vid Boverket som tycker att flera arkitekter ska få sätta sitt avtryck i området.
Och så var det där med promenadstråket.
- Man måste bygga för folk som går förbi - inte bara de som råkar bo där, konstaterar Louise Nyström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!