Hyrläkare missade cancer och stroke

En hyrläkare vid Roma vårdcentral har gjort en rad mycket allvarliga misstag. Över 100 patienter har drabbats. Bland annat missade han ett fall av stroke, och ett allvarligt fall av blodcancer skriver GT.

Foto:

Gotland2014-07-29 07:11

Enligt Gotlands Tidningar handlar det om tre mycket allvarliga fall där hyrläkaren gjort missbedömningar. I ett av fallen avled en 80-årig kvinna av blodproppar i lungorna, trots att hon under ett halvårs tid sökt hjälp för olika symptom.

En flicka i tonåren skickades hem utan provtagning, men det visade sig att hon hade blodcancer. Och en 90-årig kvinna sökte hjälp för synbortfall och skickades hem med en remiss till ögonmottagningen. När hon samma dag uppsökte akuten vid lasarettet visade det sig att hon drabbats av stroke.

Efter att alla journaler gåtts igenom där hyrläkaren varit inblandad har finns en lista på omkring 100 personer där åtgärder måste vidtas, skriver GT.

Chefläkare Gunnar Ramstedt säger till tidningen:

- Den sammanvägda bedömningen tyder på kunskapsbrist och att läkaren inte tar sina åligganden på tillräckligt stort allvar. Därför finns skäl att befara att han kan utgöra ett hot mot patientsäkerheten.

De tre fallen ovan är anmälda enligt lex Maria, och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska granska hyrläkaren.

Läs hela nyheten i GT:s e-tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om