Hyrläkare ska lösa akut brist

Hälso- och sjukvårdsnämnden begär nu dispens från hyrläkarstoppet för att i första hand kunna upphäva den akuta bristen på läkare vid Roma vårdcentral.
Beslutet om att begära dispens togs vid nämndens sammanträde på måndagen och det blir kommunstyrelsens arbetsutskott, som också är krisgrupp för nämnden, som skall ta ställning till dispensen.

Gotland2005-10-18 06:00
Beslutet om att begära dispens togs när det nyligen lagda stoppaketet, som ålagt nämnden att spara 30 miljoner kronor, togs upp i nämnden i går. Stoppaketet gäller fram till årsskiftet. Om en dispens för en hyrläkare kan ordnas skulle, enligt nämnden, de mest negativa konsekvenserna för gotlänningarna kunna undvikas och för personalen inom primärvården skulle arbetsmiljön kunna bli dräglig.
Idag är endast 22 av 32 läkartjänster i primärvården på ön tillsatta.
Den besvärliga läkarsituationen i Roma märks även på de andra vårdcentralerna på ön i och med att patienter, som ringer till Roma, ofta måste hänvisas vidare.
- Mottagningssköterskan i Roma har just nu ett tufft jobb, säger tillförordnade sjukvårdsdirektören Ann-Christin Kullberg. Det är hon som sedan måste slussa patienter vidare till andra vårdcentraler om det behövs på grund av läkarbristen i Roma.
Hon framhåller också att alla vårdcentraler på ön måste hjälpas åt för att klara Romas patienter.
- Det måste bli så att de som mår sämst får hjälp medan "de krassligt friska" får vänta, säger Ann-Christin Kullberg.
Enligt informatören i hälso- och sjukvårdsnämnden Magne Hovland är det inte full läkarbemanning på någon vårdcentral på Gotland, men bristen är större på landsbygden och allra stört är den, som nämnts i Roma. Där är en av 2,75 tjänst besatt.

Ingen ny sjukgymnast
- I Visby är det två läkartjänster som ej är besatta men på landsbygden är det upp emot sju.
En av fem sjukgymnaster som arbetar för hälso- och sjukvårdsnämnden, upphörde med praktiken i slutet av september och nämnden beslutade att inte upphandla någon ny sjukgymnastpraktik.

Ljusglimt
- Det blir stora konsekvenser, men när man har krispaket kan det bli så att man måste dra ner i samband med att någon slutar och inte ta in någon ny, säger Ann-Christin Kullberg.
En ljusglimt på senaste sammanträdet var att den ekonomiska prognosen för i år förbättrats med 2 miljoner kronor jämfört med för en månad sedan.
Den preliminära prognosen ligger nu på drygt 35 miljoner kronor.
- Minskat inköp av bland annat material är det som redan nu får genomslag, säger ekonomichef Åsa Högberg.

Ny chef
Nästa sommar kommer förhoppningsvis en ny sjukvårdsdirektör att kunna tillträda. Det är regiondirektör och personaldirektör i kommunen som har ansvaret för rekryteringen. Annonsering efter ny chef kommer troligen att göras vid nästa månadsskifte
Ledningskontoret kommer att utse intervjugrupper med företrädare för facket, kommunledningsgruppen och den politiska ledningen.

Ögonsjukvård
Gotland kommer framöver att följa nya nationella riktlinjer för ögonsjukvården. I dessa riktlinjer tas hänsyn till synskärpan på båda ögonen och patientens svårigheter vid dagliga synkrävande aktiveter. En nyhet är att patienter skall få svara på särskilt frågeformulär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om