Hyrpersonal ska granskas

Bristfälliga bakgrundskontroller på hyrpersonal i vården leder till ökade kostnader och att patienter far illa, visar en granskning som SVT har gjort. Även på Gotland har det funnits fall där hyrpersonal misskött sig.

Kontroll. Regionen kontrollerar hyrpersonal i vården innan tjänsten köps in, trots att det egentligen är hyrbolagens ansvar.

Kontroll. Regionen kontrollerar hyrpersonal i vården innan tjänsten köps in, trots att det egentligen är hyrbolagens ansvar.

Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Gotland2017-01-09 05:15

SVT:s granskning visar att 7 av 20 läkare som anmälts som misstänkta patientfaror har hyrts ut till landsting som inte fått veta att utredningen pågår. Granskningen visar även att systemet med inhyrd personal i flera fall lett till att patienter råkat illa ut i vården. I andra fall handlar det om att landsting har hyrt in personal som visat sig sakna nödvändig kompetens för att kunna utföra arbetet.

Gunnar Ramstedt, chefläkare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, bekräftar att det även på Gotland funnits fall där inhyrd personal inte hållit måttet.

– Ett av problemen med personal från bemanningsföretag är att man inte får någon riktig personkännedom, men vi måste ändå våga lita på att de kan sitt jobb.

Gunnar Ramstedt ger ett exempel från 2014 då primärvården hade en läkare från ett bemanningsföretag under en längre period. I efterhand upptäcktes tre allvarliga vårdskador som alla anmäldes enligt lex Maria. En genomgång visade då att ytterligare ett stort antal förseelser och misstag skett av den inhyrde läkaren.

– Det inträffade tydliggjorde för oss att vi, förutom att granska personer innan de kommer hit, även måste kontrollera deras arbete under pågående tjänstgöring.

Flera landsting har nu beslutat att själva kontrollera hyrpersonalens kompetens, trots att ansvaret egentligen ligger på hyrbolagen. På Gotland har hälso- och sjukvårdsnämnden valt att alltid begära CV med referenser, utdrag ur hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, bevis om specialitetskompetens samt giltig svensk yrkeslegitimation. Kontrollprocessen görs för samtlig hyrpersonal inom primärvården, gynekologin och sjuksköterskor som ska tjänstgöra på Visby lasarett. För personer som ska arbeta på barnavdelningen begärs även utdrag ur belastningsregistret.

– Det är problematiskt att vi behöver lägga resurser på att göra egna kontroller när vi köper en tjänst som ska vara kvalitetssäkrad, säger Gunnar Ramstedt.

Mellan januari 2015 och oktober 2016 ökade Region Gotlands kostnader för hyrpersonal med 38 procent, enligt SVT:s granskning. Detta trots att regionens mål var att minska användandet av hyrpersonal under 2016. Gunnar Ramstedt anser att ett minskat nyttjande av hyrpersonal vore att föredra.

– Det är den säkraste lösningen för att minska risken för bristande vårdkvalitet och kompetens på grund av hyrpersonal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om