Hyrsyrror spräcker vårdens budget

Kurvan har vänt gällande hyrläkarna. Då är det i stället hyrsjuksköterskorna som spräcker vårdens budget. Problemet blev särskilt tydligt i somras.

Vården har alltjämt en tuff ekonomisk utmaning.

Vården har alltjämt en tuff ekonomisk utmaning.

Foto: Jurek Holzer/TT

Gotland2019-10-16 12:05

Vården har summerat sommaren 2019, som inte beskrivs som en av de tuffare på senare år. Samtidigt har en ny ekonomisk och organisatorisk utmaning blivit mer tydlig.

Samtidigt som det har blivit färre hyrläkare, har vården tvingats ta in desto fler hyrsjuksköterskor i stället.

– Många som har varit vikarier tidigare kom tillbaka som hyrsyrror i sommar. Det har vänt hela kurvan. Vi var faktiskt på väg ner i personalkostnad, men i sommar har den stigit igen på grund av det här, berättar hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L).

Detta anses dessutom vara mer än ett rent ekonomiskt bekymmer. Det går även ut över kvaliteten.

– Ur ett vårdavdelningsperspektiv är det bättre med kontinuitet bland sjuksystrarna och det ger även bättre kvalitet för mig som patient, menar Mats-Ola Rödén.

En alltför liten personalstyrka med rätt kompetenser är en del av problemet.

– Vi söker ju specialistutbildade sköterskor och vi har nog inte lyft den utbildningen tillräckligt mycket, så underlaget är för litet i nuläget.

Men exakt vad som driver utvecklingen – varför tidigare vikarier återvänder via bemanningsbolag – ska fortfarande utredas. Det blir en prioritet för förvaltningen nu.

– Varför kommer de tillbaka som hyrsyrror? Varför vill de inte ha ett fast jobb eller vikariat? Är det bara lönen, eller är det sådant som arbetsmiljö och kompetens också? Det här är en komplex värld, så först måste vi göra en riktig analys, anser Mats-Ola Rödén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!