Hysteriskt mycket råttor – kommer in via avloppsledningar

De gnager sönder avloppens vattenlås. Och tar sig in via duschar och golvbrunnar, men även toaletter. In i gotländska villor och lägenheter.
– En hysterisk vinter, vi är fortfarande inne i det, säger Simon Ekström, skadedjurstekniker på Anticimex.

Den här råttan hade gnagt sig igenom en innervägg och ner i källaren i en Visbyvilla, men föll offer för Simon Ekströms fälla.

Den här råttan hade gnagt sig igenom en innervägg och ner i källaren i en Visbyvilla, men föll offer för Simon Ekströms fälla.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2025-01-28 11:01

Anticimex rapporterar om rekordmånga råttfångster på Gotland under 2024, med totalt 5 256 fångade råttor – fler än någonsin tidigare. Ökningen under 2024 på Gotland var hela 28 procent mot året innan.

Den nya statistiken från Anticimex digitala råttövervakning pekar också på att råttproblemen fortsätter att växa i hela landet. I Sverige fångades mer än en miljon råttor förra året, en ökning med fem procent jämfört med föregående år. För att bryta den trenden satsar Anticimex nu ännu mer på råttjakt i gamla ledningar och avlopp. 

– De är som E4:an in, säger Simon Ekström om avloppsledningarna, och berättar att råttor till skillnad från möss kan gräva sig in även genom marken.

När de möter en avloppsledning under jord kan de följa den in i huset, eller ta sig vidare inuti röret och direkt in i kök och badrum.

– De klättrar upp genom avloppsrören. De gnager sönder vattenlåset och sedan tar de sig in, oftast genom duschen eller någon golvbrunn, säger Simon Ekström och berättar att det händer att de kommer upp även via toaletterna.

undefined
Simon Ekström är proffs på att jaga råttor och möss, och vet vilka tecken han ska leta efter. En laddad slagfälla kan vara bra, i förebyggande syfte, men de kräver alltid daglig tillsyn.

Kloakråttor, som förr förknippades med storstäder, har nu blivit ett problem både i Visby och ute på landet i öns alla socknar. 

– Det har varit en hysterisk höst och vinter, vi är fortfarande i det, säger Simon Ekström och berättar att det främst handlar om privatkunder, i såväl villor som i lägenheter, som får påhälsning av pälsbeklädda otrevliga skadedjur.

Rörledningar och ingående vatten blir för råttorna som ett tunnelbanesystem – de går längs med rörledningarna in och 10 till 15 millimeter räcker för att släppa igenom en stor råtta. Detta eftersom de saknar ben i kroppen, som består av brosk. Om de väl har fått igenom huvudet flyger hela kroppen igenom, förklarar Simon Ekström.

undefined
Avloppsledningar som är gamla eller trasiga beskriver Simon Ekström som huvudledningar för råttor, rakt in i våra hem.
undefined
Gamla rör och ledningar är enkla för råttor att ta sig in genom. De kan komma upp ur golvbrunnar, duschar, eller toaletter.
undefined
Att se spåren efter en råtta är svårare än efter möss, men gnagmärken och oreda med saker som flyttat på sig i en källare kan avslöja deras närvaro.

Att se över sin bostad och trädgård, och eventuella möjliga ingångar för råttor, kan minska problemen. Enligt Anticimex kan råttor sprida smitta via sin urin och avföring. Dessutom orsakar de stor skada i byggnader när de gnager sönder inventarier, elledningar och isolering. Andra problem som orsakas av råttor är underminering av mark och vägar samt uppätna planteringar.

– Det är den 27 januari och plus tre grader, det är inte normalt och ett milt väder där råttor trivs, konstaterar Simon Ekström.

Råden mot råttor

Kontrollera husets grund och fasad efter små hål eller sprickor. En råtta kan ta sig in genom ett hål på 2 cm.

Täck ventiler och rörgenomföringar med metallnät.

Täta rörgenomföringar under diskbänken och runt elementrör. En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett avloppsrör.

Förvara inte saker direkt på marken i förråd, garage eller källare.

Håll vinden och källaren fria från överflödigt skräp som kan bli råttornas gömställen.

Klipp ner växter och buskar som växer nära fasaden som råttor kan använda för att klättra och ta sig in i byggnaden.

Se till att avfallskärl har tättslutande lock. Placera komposter långt från huset.

Lämna inte mat framme i kök eller förråd.

När du lämnar fritidshuset för säsongen, töm skafferiet och avlägsna alla livsmedel.

Undvik att spola ned fett, matrester eller annat organiskt avfall som kan locka råttor i avloppssystemet.

Kontrollera om gamla rörledningar kan utgöra boplatser och åtgärda dem vid behov.

Ha koll att det finns vatten i vattenlåsen under diskhon och i alla andra avlopp. Torkar vattnet ut lockas råttorna upp ur avloppsrören. Se även till att det finns en golvbrunnssil.  
 Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!