"I början var det hemskt jobbigt att komma hit" Nu är det ett år sedan depå-trädgården brann

I dag på dagen för ett år sedan totalförstördes kommunens depåträdgård i en våldsam och dramatisk brand, som hotade bostadshusen i kvarteret Melonen i Visby. På en halvtimma var växthusen med sina plattak övertända. För trädgårdsmästaren Sune Melander var det som om hans livsverk gick upp i lågor.
­ I början var det hemskt jobbigt att komma hit. Sedan sjönk det undan. Men nu börjar jag tänka på det igen, nu när ett år har gått sedan det hände, säger Sune Melander, när GA träffar honom där depåträdgården inte längre finns.

Gotland2003-08-06 04:00
Men ännu finns inget besked om det blir någon ny depåträdgård. Det finns en utredning som snart är klar och senast i nästa månad ska ett förslag behandlas både i tekniska nämnden och sedan även i kommunstyrelsen.
Kommunen fick ut 7,3 miljoner kronor på försäkringen. Men om de pengarna finns kvar eller får användas till en ny depåträdgård, det vet ingen.
Avdelningschefen Leif Andersson på tekniska förvaltningen utreder frågan om depåträdgården. Tre alternativ finns. Det första är en helt ny trädgård på Skarphäll, nära vattentornet där man tar emot vattnet från Tingstäde träsk.
­ Ett bra förslag. Det är lika centralt som här, säger Sune Melander.
<span class=MR>Sju miljoner kronor</span>
­ En helt ny depåträdgård tror jag skulle gå på cirka sju miljoner kronor. Men om man får använda något av försäkringspengarna till det vet jag inte, säger Leif Andersson.
Alternativ två, som han tror kan kosta 4,5 miljoner kronor består av en depåträdgård för träd och buskar, medan blommor till alla planteringar köps in av någon privat odlare.
Ett tredje alternativ är att inte ha någon depåträdgård alls, bara ett förvaringsutrymme för växterna.
Kommunens dåliga ekonomi kommer förstås att påverka politikerna.
Försäkringspengarna på 7,3 miljoner kronor skulle ju annars räcka till. Dessutom får kommunen in ytterligare pengar när depåträdgårdstomten säljs till Gotlandshem, som ska bygga bostäder där växthusen stod för ett år sedan. Det kan röra sig om ett 100-tal nya lägenheter.
<span class=MR>Gamla vinstockar</span>
Sune Melander hoppas att man då anammar hans förslag att bevara den gamla delen av trädgården som inte förstördes av branden.
Där finns växthus där boende kan odla sina väster. där finns 57 år gamla vinstockar som varje år ger fina druvor och där finns lokaler som kan byggas om till tvättstuga.
Depåträdgården håller nu till i gamla Icalagret vid Visby hamn. Men där ska som bekant rivas för att bygga kongresshall. Och på tomten där depåträdgården fanns kan man bara vara nästa år också. Sedan byggs där bostäder.
­ Det är viktigt att ha en depåträdgård, tycker Sune Melander. Vi är hemskt sårbara när vi måste handla våra plantor från någon annan. I år har vi fått köpa plantor från en privat odlare. Med en depåträdgård kan vi planera på ett annat sätt. Nu har vi exempelvis ingenstans där våra plantor kan övervintra.
­ Med hjälp av depåträdgården har vi försökt att få fram udda plantor. Men urvalet har därför varit mindre i år då vi måst köpa in plantor utifrån. Per år har depåträdgården tidigare försörjt Gotland från norr till söder med cirka 80 000 plantor per år. Plus botaniska trädgården, säger Sune Melander.
<span class=MR>Ingen driver frågan</span>
­ Men det gångna året har vi haft mycket problem med att få fram plantor. Sedan påverkade också kommunals strejk möjligheten att ta hand om plantorna.
­ Våra blommor i stan har varit kommunens stolthet. Och en ledande politiker sa att så länge vi är en turistö ska vi ha en depåträdgård kvar. Men tyvärr finns ingen som driver frågan om depåträdgården politiskt. Det enda jag kan komma på är att Barbro Ronsten (c) ställt en fråga till fullmäktige om vad som händer med depåträdgården, säger Sune Melander.
Klockan 01.38 natten till den 6 augusti förra året gick larmet.
Tolv minuter senare ringde telefonen hemma hos Sune Melander och han fick veta att depåträdgården brann.
Han cyklade genast iväg. När han kom fram var alla växthusen med sina plasttak redan övertända.
Det rörde sig om 1 500 kvadratmeter växthus och 700m kvadratmeter övriga utrymmen som totalförstördes. De intilliggande bostadshusen i kvarteret Melonen klarade sig.
I växthusen hade också omsorgen daglig verksamhet för 13 förståndshandikappade. En omtyckt verksamhet som sedan upphörde.
Det var 1986 som kommunen tog över lokalerna som Linds handelsträdgård, ett av Visbys äldsta handelsträdgårdar, hade haft i många år. Chef blev trädgårdsmästaren Sune Melander, som sex år tidigare också hade startat kommunens växthus i Klintehamn.
Men i dag för ett år sedan blev depåträdgården, som han lade ner sin själ i, lågornas rov.
­ Det känns jobbigt nu när jag börjar tänka på det igen, ett år efteråt, säger Sune Melander.
Ett år senare. Minnen sköljer över trädgårdsmästare Sune Melander när han står där det för ett år sedan fanns en depåträdgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om