Under tisdagen presenterade Företagarna och Swedbank sin småföretagarbarometer. Den är i första hand en konjunkturenkät som redovisar småföretagares syn på det ekonomiska läget samt deras förväntningar på framtiden.
Likt Svenskt Näringslivs barometer, som gällde företagsklimatet i landets kommuner, så placerar sig Gotland i botten. Resultatet bygger på uppgifter från 4 413 småföretagare, varav 126 gotländska.
Lämplig arbetskraft stort hinder
Barometern bygger på tre kategorier; sysselsättning, orderingång samt omsättning. Och Gotland får alltså sämst resultat i hela landet.
Det har gjorts en distinktion mellan tjänstesektorn och industrin. Det är inom industrin de lägsta noteringarna gjorts, med undantag för lönsamheten.
Lotta Norberg är analytiker på Företagarna och har varit med och tagit fram rapporten. vad gotländska småföretagare .
– Det klart största tillväxthindret som de gotländska företagarna ser är en brist på lämplig arbetskraft, berättar Lotta Norberg.
Bristen på lämplig arbetskraft kan ha sin förklaring i åldersfördelningen på ön. Det tror Claes Nilsson på Swedbank Gotland.
– Vi kan se att det finns ett glapp i åldersintervallet 25–35 år här på ön, det är få gotlänningar i den åldern, säger Claes Nilsson.
Samverkan efterlyses
Flera gånger tidigare har det höjts röster om ett bättre samarbete mellan regionen och företagarna. Swedbanks kontorschef Oskar Johansson är inne på samma linje.
– Samverkan mellan politiken och företagarna måste bli bättre och det sker en förändring inom regionen, säger Oskar Johansson.
Claes Nilsson konstaterar att det finns fem–sex utvecklingsbolag på ön och att det kan innebära en ljusning.
– Nätverket Gubis, Gotländska utvecklingsbolag i samverkan, är ett steg i rätt riktning, tycker Claes Nilsson.
Några konkreta åtgärder på hur läget ska förbättras är dock inte helt enkla att komma med.
– Jag vet inte riktigt hur trenden ska brytas, säger han.
Bäst i barometern placerade sig Västerbotten, följt av Uppsala och Norrbotten.