I dag inleds förhandlingar på Swedish Meats

I dag börjar de lokala förhandlingarna om nedläggningen av styckningen på Swedish Meats Visbyanläggning. 60 årsanställda tvingas sluta och det skall ske successivt under första kvartalet nästa år.

Gotland2006-10-17 06:00
Vid de centrala förhandlingarna förra veckan stod Swedish Meats fast vid att styckningen här skall läggas ner. De 60 årstjänsterna innebär mellan 70 och 83 personer.
Förra veckan diskuterades hur uppsägningarna skall gå till och för det finns turordningsregler. Men reglerna kan frångås om det finns skäl till det enligt Visbyanläggningens chef Kurt Hallbom.
- Det finns vissa yrkesgrupper som vi har svårare att ersätta än andra, säger Kurt Hallbom. Det gäller bland andra tekniker, klassningskunnigpersonal och även restaurangpersonalen.
148 personer arbetar idag på anläggningen i Visby. Många har varit anställda mycket länge. Snittet anställningsår är 44. Parallellt med förhandlingarna har även lagts förslag på den framtida bemanningen. Turordningen gäller alla på företaget och det kan bli tal om förflyttningar. Den stora avdelningen som blir kvar när styckningen lägger ner är slakten med tillhörande avdelningar.
Göte Cederlund är fackordförande för Livs på Visbyanläggningen. Han har inte samma uppfattning om förhandlingarna som Kurt Hallbom.
- Vi har som huvudinriktning att styckningen skall vara kvar här, säger han. Vi fortsätter våra samtal på tisdagen och jag anser inte att de centrala förhandlingarna är avslutade. Vi vill ha en lösning om vi skall kunna gå vidare och vi vill ha ett vettigt slut.
Han framhåller att hur det här med turordning skall gå till är jätteknepigt och är inte främmande för att det blir en löntagarkonsult som får utreda om beslutet av nedläggningen är korrekt.
Göte Cederlund har arbetat på företaget i 48 år. Han är styckare sen 30 år och delar den tjänsten med att vara fackordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om