I dag ­ Nilssons v.s. småägarna om bolaget ska lämna börsen

I dag tisdagen den 11 november 2003 håller Gotlandsbolaget extra bolagsstämma för att besluta om att bolaget skall lämna börsen. Det lär bli många och hårda ord på stämman.
Så har det varit alltsedan rederiets styrelse i slutet på september meddelade att man har beslutat om en avnotering från Stockholmsbörsen, under förutsättning att extrastämman godkänner detta.

Gotland2003-11-11 04:00
Huvudägarna (familjen Nilsson) och de små aktieägarna har helt skilda uppfattningar både om avnotering och om aktiernas värde. Det har också börskrönikörer i olika affärstidningar, som har avlossat rejäla salvor mot Gotlandsbolaget.
Börskrönikören Anders Haskel på Veckans affärer hoppades att familjen Nilsson skulle vika sig för trycket och ompröva sina "affärsmetoder".
Han tyckte vidare att Gotlandsbolaget har slagit rekord i brister i ägarbeteende och tveksam börs-etik. Han syftade då på turerna kring återköp av aktier, bristande information, tveksamma arvoden till huvudägaren och förslaget att rederiet skall lämna börsen.
<span class=MR>Aktiespararna</span>
Aktiespararnas Gunnar Ek är också mycket kritisk. Han anser att priset per aktie som rederiet erbjuder är på tok för lågt. Gotlandsbolaget erbjöd först att återköpa cirka 385 000 aktier till ett pris per styck på 275 kronor i samband med avnotering från börsen.
Priset har sedan ändrats till 308 kronor, vilket enligt rederiet motsvarar det egna kapitalet per aktie enligt bokslutet 31 juli i år. Men Gunnar Ek anser det rimligare med ett pris på 400 kronor.
Det har också framförts kritik på insändarplats, kritik som har bemötts av Jan-Eric Nilsson, en av storägarna tillika styrelseordförande i Gotlandsbolaget. I ett långt svar redogjorde han bland annat för varför han och övriga i storägarfamiljen Nilsson anser det riktigt att avnotera bolaget från börsen.
<span class=MR>"Tiden var mogen"</span>
Frågan om en avnotering har diskuterats i styrelsen under fem års tid och styrelsen ansåg enhälligt att "tiden var mogen att föreslå ett byte".
Det viktigaste skälet skulle vara att för en fortsatt bra utveckling så skulle bolaget bäst gynnas av att inte finnas på börsen. Därför ligger det i både bolagets och ägarnas intresse att byta handelsplats, framhåller Jan-Eric Nilsson.
Så länge bolaget finns kvar på börsen så finns en informationsskyldighet, inte bara om bolaget utan också om enskilda affärer. Det slipper man om Gotlandsbolaget blir ett onoterat bolag. Informationskraven är ett problem för Gotlandsbolaget anser Jan-Eric Nilsson.
<span class=MR>Affär höll på att gå förlorad</span>
"Tidigare i år var det nära att en fartygsaffär i 200 miljoners-klassen gick förlorad på grund av att vi inte kunde tillmötesgå i rederisammanhang mycket vanliga krav på affärssekretess".´Det handlar sålunda inte om att dölja och försvåra för aktieägare. Det handlar om att kunna fortsätta att göra bra affärer och att inte hamna i en svag förhandlingssits på grund av att motparten har ett avsevärt informationsövertag", skrev Jan-Eric Nilsson i insändaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om