I dag offentliggörs antalet saknade

Minst 84 gotlänningar har återvänt hem efter jordbävningskatastrofen i Sydostasien.
Antalet döda och saknade finns det ännu inga säkra officella uppgifter på.

Gotland2005-01-07 06:00
Idag, fredag, hoppas rikskriminalpolisen, RKP, att listorna över saknade ska vara sorterade länsvis. Då skickas de vidare till respektive polisdistrikt. RKP jobbar dygnet runt för att färdigställa materialet.
- Vi har en grupp på åtta poliser som är involverade i katastrofarbetet på Gotland, säger vakthavande befäl hos polisen i Visby, Roger Nyd.
Deras uppgift blir att ta reda på alla uppgifter om saknade som krävs för att göra en identifiering, ha kontakt med anhöriga och registrera de som kommer hem.
- Vi kommer också att vidareförmedla listorna till kommunens krisgrupp, säger han.
RKP har sedan några dagar tagit över utrikesdepartementets arbete med att samla in information om saknade och döda. Listorna ska sedan kontrolleras mot folkbokförings registret.

Namn offentliggörs inte
Antalet saknade kommer att offentliggöras, men inte namn på de som finns med.
Statistik har tagits fram för att ge en bild av fördelningen mellan kön och ålder när det gäller saknade. Enligt denna är cirka fyra procent barn under fem år och cirka 15 procent mellan 5-20 år. Drygt 80 procent är över 20 år och de flesta i den gruppen är över 50 år.
Fördelningen mellan könen visar att cirka 43 procent är kvinnor och resten män.

Omfattande listor
Polisen registerar alla som anlänt till Sverige från de drabbade områdena och hittills har 11 230 personer noterats. Alla som kommer hem från katastrofområdet uppmanas att registrera sig hos den lokala polismyndigheten.
Den 4 januari 2005 saknades?1903 svenskar, varav?702 är bekräftat saknade.
Listorna är omfattande och antalet saknade förändras hela tiden allt eftersom nya uppgifter strömmar in och personer kommer tillrätta. Dessutom finns det risk för dubbel bokföring eftersom samma person kan vara anmäld flera gånger.

Krisgruppens sista dag
Trettondagsafton blev sista dagen passagerare som kom med flyg eller färja till Gotland togs emot av Krisgruppen.
Informationsmaterial finnns kvar med uppgifter om vart man kan vända sig för att få hjälp och stöd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om