I måndags öppnades bokningen av den femte dosen upp för personer födda 1942 eller tidigare, samt för personer med hemsjukvård, hemtjänst och de som vårdas under hemtjänstliknande förhållanden.
Under sommaren gavs totalt 2170 vaccindoser. Till hösten riktar sig Region Gotlands insatser först och främst till riskgrupperna.
– Egentligen berörs alla som har vaccinerat sig tidigare, men planeringen är att vi ska börja vaccinera 65-plussare och riskgrupper som fortfarande rekommenderas starkt att vaccinera sig, i september. Efter det påbörjas vaccinationer av immunkänsliga och de över 18 år som vill vaccinera sig, säger Lena Bäckström som är primärvårdschef på regionen.
Hur många uppskattas beröras av höstens vaccinationer?
– Vi räknar med cirka 20 000 personer i gruppen 65-plussare och riskgrupper. I våras var det 13 209 stycken som vaccinerade sig i den gruppen så vi tror det är ungefär så många som kommer ta en påfyllnadsdos i höst. För övriga ligger det i vår planering att alla som vill ska kunna få vaccinera sig förstås, säger Lena Bäckström.
Vaccinationsenheterna kommer ha samma kapacitet som tidigare, enligt Lena Bäckström.
– Vi kommer ha full kapacitet som tidigare både i Visby, Slite och Hemse. Om det inte blir värsta tillströmningen får vi gå ner litegrann i styrka, något vi gjort tidigare genom att följa bokningarna.
I nuläget planeras inga andra vaccinationsplatser än de nuvarande anläggningarna. Däremot menar Lena Bäckström att det är något som kan ordnas längre fram då fler mottagningar givit bra resultat tidigare.
Kommer det göras några särskilda insatser för de ukrainska flyktingar som kommit hit?
– De ingår i samma vaccinationsprogram och ska ha samma möjligheter. Om de är registrerade på en gotländsk adress får de brev om både hälsokontroller och vaccinationer men de kan alltid vända sig till drop-in-mottagningarna också. Man kan ordna vaccinationen även om de inte har personnummer.
Även om Christine Senters tidigare roll som vaccinsamordnare ännu inte har blivit tillsatt, ser personalläget bra ut.
– Vi har precis börjat titta på hur det ser ut men troligtvis kommer rollen gå över till oss på primärvården på ett eller annat sätt. Vi har ju bland annat haft våra fina pensionerade sjuksköterskor som fortsätter att jobba med detta. Sedan finns det många som vill vara timanställda och andra som kan hjälpa till så just nu finns det inga problem med det, säger Lena Bäckström.