"I dag skriver vi inte ut östrogen"

- Bröstcancerfallen ökade med 25 procent. Och det på grund av östrogenet. I dag skriver vi inte ut östrogen för klimakteriebesvär.Det sade cancerspecialisten Thomas Hatschek, Karolinska sjukhuset.Och jag förstod varför jag fått bröstcancer.

Östrogenpreparat skrivs inte alls ut lika ofta i dag.

Östrogenpreparat skrivs inte alls ut lika ofta i dag.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-05-14 04:00
Antalet bröstcancerfall ökade snabbt på 90-talet. Den effektiva mammografiscreeningen, som upptäckte allt fler fall var en anledning, en annan var hormonpreparatet östrogen, som många kvinnor, under lång tid, fått mot klimakteriebesvär.
När jag av cancerforskaren Thomas Hatschek fick besked om vilken behandling jag skulle få efter min bröstcanceroperation, var han tydlig när det gällde östrogenets negativa påverkan.
Jag drog slutsatsen att jag haft dubbla skäl att få cancer. En mamma som dog av sjukdomen på 70-talet samt egen östrogenbehandling under många år på 90-talet. Det är en kvalificerad gissning, för ännu kan inte läkarna ta reda på orsaken till att just jag fick cancer.

Klimakteriebesvär
I flera decennier skrev gynekologerna ut östrogen, tillsammans med gulkroppshormon, till de kvinnor som klagade över klimakteriebesvär, för att lindra blodvallningar, svettningar och torra slemhinnor. Förskrivningarna blev allt vanligare och på 90-talet ansågs östrogen vara bra för så många olika krämpor att hormonet närmast kom att betraktas som en kvinnlig rättighet. Det fanns på den tiden till och med läkare som ansåg att östrogen borde bli obligatoriskt för alla kvinnor över 50 år.
Jag frågade då, på 90-talet, min gynekolog flera gånger hur länge jag egentligen skulle använda östrogen.
- Det är så bra för benstommen och mot hjärt- och kärlsjukdomar också, så fortsätt du bara, sade hon.
Men jag kunde själv läsa forskarrapporter, som varnade för alltför frikostig användning av östrogen.

Experiment
Sommaren 2002 avbröts till exempel en stor amerikansk undersökning som omfattade tusentals kvinnor. De hade fått behandling med östrogen och gulkroppshormon och syftet med undersökningen var att förebygga cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Men forskarna fann det inte etiskt försvarbart att fortsätta experimentet. Man upptäckte nämligen redan på ett tidigt stadium att risken för såväl hjärtinfarkt som bröstcancer i stället ökade för dessa kvinnor.
På eget bevåg slutade jag därför med hormonbehandlingen för åtta år sedan. Och nu har jag opererats för bröstcancer.
Jag frågar min dåvarande gynekolog, Inga Sjöberg i Umeå, hur hon ser på östrogenbehandling då och nu.
- När det gäller bröstcancer är det framför allt gulkroppshormonet som är misstänkt. Vi vet att det gör brösten tätare och mer svårbedömda vid mammografi och att hormonet i sig klart ökar risken. Det gör också det rena östrogenet men i mindre grad.
Hon säger att det gäller att förhålla sig till att det hela tiden kommer ny kunskap.
- Den grupp som använde östrogen allra mest på 90-talet var läkarna, 80 procent. Så även vår yrkesgrupp var övertygad om östrogenets allmänt positiva egenskaper, säger Inga Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om