I går blev Hanna historisk på ön

Hon valde ett jobb där hon får skita ned sig, klättra på tak och träffa mycket folk.Och dessutom bli historisk.I går gjorde Hanna Hörnsten sin första arbetsdag som sotare, den första kvinnan i yrket på Gotland.

FÖRSTA JOBBET. Hanna Hörnsten började arbetsdagen med att raka ut askan ur pannan.                                     Foto: Bengan Zettergren

FÖRSTA JOBBET. Hanna Hörnsten började arbetsdagen med att raka ut askan ur pannan. Foto: Bengan Zettergren

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-09-09 04:00
Hanna Hörnsten är född och uppvuxen i Enskede, i södra Stockholm, men flyttade med familjen till Gotland när hon var 16 år. Hon hade haft tankar på att bli sjuksköterska eller läkare, men valde samhällsprogrammet på gymnasiet och har sedan jobbat som servitris.
- Men jag kände att jag ville göra något annat, kollade lite på internet och fastnade för sotare. Det är kul med ett yrke med så mycket historia och tradition. Och här får jag möjlighet att lära mig ett yrke från grunden, säger 23-åriga Hanna.
Efter 20 veckors utbildning till skorstensfejare, som yrket heter, vid Räddningsverkets skola i Rosersberg återvände hon i juni till Gotland.
- I utbildningen ingick två praktikperioder. Jag gjorde fyra veckor på Söder i Stockholm och tre veckor på Gotland. Vi var tre kvinnor av 28 deltagare på min kurs.

Chefen glad
Hanna har fått jobb hos Brandförebyggarna Gotland, det företag som har hand om sotningen på ön.
- I konkurrens med fem stora sotningsföretag på fastlandet vann vi nyligen upphandlingen i Gotlands kommun. Vi har ett avtal åtta år framåt och det gjorde det möjligt att anställa Hanna, säger skorstensfejarmästare Åke Karlsson, som är chef för Brandförebyggarna Gotland.
Han är glad över att Gotland äntligen fått en kvinnlig sotare.
- Det är bra för kunderna, och för sotarna som grupp. Nu när vi fått en kvinna anställd hoppas jag att det banar väg för fler.

Öppnat för kvinnor
Tidigare började man som lärling i tre år innan man kunde få någon teoretiskt utbildning. 2005 öppnades en högskoleutbildning, utan krav på tidigare erfarenhet. Det räcker med gymnasiekompetens och utbildningen kan finansieras med studielån.
- Det har öppnat för fler kvinnor, tror Åke Karlsson.
Sitt första uppdrag som sotare hade Hanna hos Anita och Sten Ohlsson vid Mickelgårds i När.
- Vi eldar enbart med ved, det ger så go värme, säger Anita Ohlsson som tycker det är kul att kvinnor kommer in i det mansdominerade yrket.

Började i pannrummet
Hanna börjar med ett besök i pannrummet och klättrar sedan snabbt upp på taket med linan med lod och stålviska över ena axeln. Hon drar det några gånger upp och ned i skorstenen för att rensa rökkanalerna, och sedan ned i pannrummet igen.
- Här var inte mycket sot. Och det är rent och tätt. Så är det inte i alla pannrum. Ibland får man ha munskydd för att inte andas in för mycket sot, berättar hon.
Hon har en ingångslön runt 20 000 kronor i månaden. Efter tre år som lärling kan hon utbilda sig till skorstensfejartekniker och få rätt att göra brandskyddskontroller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om