I grönsakslandet finns gott om jobb

Jordgubbsplockning lockar allt färre gotländska ungdomar. Men jobb finns, omkring 70 ytterligare behövs på Ryftes. För den som är beredd att jobba hårt kan ackordsarbetet vara klart lönsamt, enligt vd Yngve Andersson.
­I fjol tjänade min mest framgångsrika gästarbetare 84000 kronor före skatt på två månader och en vecka.

Gotland2004-04-23 04:00
Grönsaks- och bärbranschen är stor på Gotland. Störst är Ryftes grönsaker i Fole, som varje sommar omsätter omkring 150 säsongsarbetare som plockar jordgubbar och knippar morötter och lök. Enligt företagets vd Yngve Andersson har man i många år kunnat glädja sig åt att sysselsätta mängder av gotländska ungdomar. Nu går man dock mot en tredje säsong då verksamheten är beroende av utländska gästarbetare.
­ Vi har sökt och fått tillstånd för utländsk arbetskraft, för det finns inte längre tillräckligt många gotländska ungdomar som vill plocka jordgubbar. Förr var de aktiva, byggde de kojor och lekte utomhus­ nu är det data som gäller. I fjol var det nästan ingen över 15 som sökte jobb hos oss.
Gästarbetarna, i fjol 12, arbetar i regel betydligt snabbare än dagens ungdomar, konstaterar Andersson.
­Jordgubbsplockningen börjar klockan sex på morgonen, bara det skrämmer många. Men det är så det ser ut, butikerna vill ha färska jordgubbar på morgonen och förmiddagen.
Knippningen inleds en timme senare. Enligt Andersson har man relativt goda möjligheter att själv påverka sitt schema.
­ Vill man exempelvis bara jobba förmiddag brukar det gå bra. Dessutom får ju inte yngre jobba så många timmar per dag.
Någon löne- eller jobbgaranti finns inte. Är vädret gynnsamt finns nästan hur mycket jobb som helst, är det sämre blir det mindre att göra.
Eftersom lönen är ackordsbaserad styrs även den av tillgången. Jordgubbar ger mellan 2,75-4,50 kronor per liter, beroende på storlek och mängd.
I dagsläget är ungefär hälften av Ryftes 150 sommarjobb, bland annat i Fole och Bro, tillsatta.
Grönsaker. Ryftes vd, Ygnve Andersson, menar att det finns gott om jobb i jordgubbsbranschen.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!