I höst kan man läsa till behandlings- pedagog på "Folkan" i Fårösund
En tvåårig folkhögskoleutbildning i Fårösund till behandlingspedagog enligt Hasselamodellen och ett nytt försök med kvällskurser en gång i veckan för att läsa upp gymnasiebetyg.Det är ett par av nyheterna i kommunala vuxenutbildningens utbud inför årets hösttermin. Nytt är också individuella kurser, som ger intyg, exempelvis för jobb som vaktmästare. Sista anmälningsdag inför höstterminen är 1 maj.
Om kommunen betalar för 50 så står staten för ytterligare 60 platser. för kommunen är det en kostnad på 1,8 miljoner kronor. Men ännu återstår beslut av kommunstyrelse och fullmäktige.
<span class=MR>Bred verksamhet</span>
Det är fortfarande en stor och bred verksamhet som kommunala vuxenutbildningen bedriver. En del är utbildning som ges inomkommunalt, exempelvis vid Lövsta, Komvux, Folkan i Hemse, och kommunens ungdomsgymnasium.
En annan del är upphandlad av externa utbildningssamordnare som Lernia, Humanus, Folkuniversitetet och de olika studieförbunden.
Inom Komvux finns den gymnasiala vuxenutbildningen med 454 helårsplatser, i elever räknat 600. På grundvux finns 100 helårsstuderande och omräknat i individer, 140. Av dessa är nu 13 procent f.d. särvuxelever.
Svenska för invandrare, SFI, har för närvarande 60 elever. Här hoppas Komvux på att längre fram få en del av de asylsökande på Gustavsvik som elever. Som mest kan det kanske röra sig om ett 20-tal av de omkring 60 som kan bli kommunalt placerade på Gotland.
<span class=MR>Yrkesutbildningar</span>
Inom den kommunala vuxenutbildningen upphandlas också en mängd utbildningar av olika utbildningssamordnare. Det finns en hel rad av yrkesutbildningar inom områden som jordbruk, besöksnäring, IT-sektorn, tillverkningsindustri, vård och omsorg, hantverk och kultur samt livsmedelssektorn.
En av de nya utbildningar från i höst är en tvåårig folkhögskoleutbildning för att bli behandlingspedagog enligt Hasselamodellen. Utbildningen är förlagd till Fårösunds utvecklingscentrum och genomförs med pedagogiskt ansvar från Hemse folkhögskola.
Andra yrkesutbildningar är exempelvis till säljare/receptionist inom turismsektorn. Nästa år planeras det också för en utbildning inom upplevelseturism.
Man kan också läsa på distans och från i höst finns åter kvällskurser, som det är 5-6 år sedan man hade senast.
<span class=MR>Orienteringskurser</span>
För dem som är eller kommer att bli arbetslösa finns en mängd utbildningar. Bland annat orienteringskurser med mycket praktik inlagd, något som kanske kan locka alla dem som i sommar måste sluta vid Flextronics.
Det finns alltså många skäl till varför man väljer att gå en vuxenutbildning. För att få läsa, få vägledning och information så ska man ha fyllt 20 år. Sedan gäller olika regler för att klara ekonomin under utbildningen.
Har man bara tvåårigt gymnasium som man vill bygga på, så kan man få 82 procent i bidrag, 5 500 kronor /4-veckorsperiod och resten i lån. Annars är det de vanliga reglerna som gäller för studiemedel.
Rekryteringsbidrag finns om man är 25-50 år, har en kortare utbildning och är, eller riskerar att bli arbetslös. Dessutom skall man under de senaste fem åren inte har studerat med studiemedel. Då finns att söka, så långt pengarna räcker, ett bidrag på 2 076 kronor/vecka och ett på 1 694 kr/vecka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!