I höst ska Kanjana lära tv- tittarna att laga thailändskt
I slutet av september startar UR en serie med porträtt av starka thailändska kvinnor i Sverige. TV-serien inleds i Visby, för i jakten efter driftiga entreprenörer att porträttera hittade tv-teamet Kanjana Viratanagasam som säljer råvaror i en liten mataffär, håller kvällskurser, ordnar catering och serverar thaimat på marknader allt för att sprida den thailändska matkulturen.
Foto:
Här behöver man hjälp för att hitta rätt och när vi tittar in i butiken är Kanjana Viratanagasam i full färd med att berätta om de olika sojasorterna, och hur man marinerar kött. Louise Fellström lyssnar uppmärksamt. Hon är en långväga kund, bor i Vancouver men ska på vägen hem till Kanada stanna i Skåne och bjuda sina vänner på en currygryta. Kanjana Viratanagasam hjälper till att välja ingredienser, och tipsar samtidigt om hur maten ska lagas till på bästa sätt.
Det har gått 13 år sedan Kanjana Viratanagasam kom till Gotland. Hon träffade en gotlänning i Thailand och följde med till Sverige.
Kanjana Viratanagasam lämnade en tillvaro där maten stod i centrum. Hemma i Thailand driver familjen flera restauranger, och att jobba med mat i Sverige tyckte hon var ett bra sätt att sprida den thailändska kulturen.
Hon fick jobb på Gutekällaren en sommar, där hon serverade sin första thaibuffé. Efter den korta sejouren tog Kanjana Viratanagasam mod till sig och stegade in till Claes Jonsson i kulturhuset Borgen och frågade om hon fick laga thaimat. Det började i liten skala, men snart arbetade Kanjana Viratanagasam heltid i restaurangen.
<span class=MR>Egen restaurang drömmen</span>
Drömmen är att öppna en egen restaurang när rätt tillfälle dyker upp. Till dess varvar hon jobbet i butiken med catering. Hon släpar wokpannor och gasolbrännare kors och tvärs över ön. Den gångna helgen lagade hon mat åt Nybergs, och snart är det Hyresgästföreningens tur att få smaka thailändskt en fyra rätters middag.
Under sommaren har Kanjana Viratanagasam även serverat thailändsk buffé på vandrarhemmet i Bunge och på Almedalens hotell. Under marknadssäsongen serverar hon thaimat och säljer råvaror. Fårösund och Slite är redan avklarat, nu väntar Kräklingbo och sedan Hemse.
Dessutom lär hon ut thailändsk matlagning i studiecirklar.
Jag hade den första kursen i våras. Det var bara killar. En del kunde inte ens skära grönsaker, men det gick bra ändå. De fick smaka bläckfisk och lite annat, berättar Kanjana Viratanagasam.
Hon sådde nog ett frö, för några av kursdeltagarna har blivit regelbundna kunder i butiken.
<span class=MR>Svensk mat för fet</span>
Under åren på Gotland har Kanjana Viratanagasam även hunnit med att gå en kockkurs på Lernia. Svensk mat är dock inte något för henne.
Nej. Den är för fet, mycket smör och grädde. Kolesterolvärdet blir för högt. Thailändsk mat är nyttigare, mycket grönsaker. Och kryddorna är rena naturmedicinen, säger hon.
UR spelade in programmet med Kanjana Viratanagasam i februari. Tittarna får följa med in i den lilla butiken, men även vara med när Kanjana Viratanagasam lagar mat åt 50 gäster på ett bröllop. Avsnittet sänds i SVT2 söndagen den 26 september kl 16.45.
I serien porträtteras ytterligare sju thailändska kvinnor: Pui som studerar för att bli ingenjör, Surin Ekström från Bangkok berättar om hur hon lever nu i en liten by i Ljusdals kommun i Hälsingland, Nongkran Panmongkol som är konstnär och kläddesigner, Vanida Granli som driver Östersunds Thai-förening, Daeng Phalao som väntar barn, Rusdhadaporn Bunpuckdee Lindmark som bor i Arvidsjaur och utbildar jägar-soldaterna vid K:4 i miljöarbete, samt Mayuree Phatanachinda som öppnade en thai livsmedelsaffär 1983.
Viktig detalj. Soja är viktig i thailändsk matlagning, och på hyllan i butiken finns ett tiotal sorter.
Sprider kultur. Massmedias bild av Thailand är inte alltid så positiv, men genom butiken och matlagningen vill Kanjana Viratanagasam sprida lite av landets goda sidor maten.
Glada miner. I Vancouver finns det gott om livsmedelsaffärer som säljer thaimat, berättar Louise Fellström. Men hos Kanjana Viratanagasam hittade hon ingredienserna hon behövde, och fick dessutom tips om tillagningen.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!