I januari vet vi vilka som kommer till ön
I går fick ytterligare tolv statliga myndigheter och verk besked om att de kan komma att bli utlokaliserade.Sedan tidigare pågår utredning av tio andra verksamheter.En del av de här jobben ska flyttas till Gotland.
En särskild utredare, Jan Bergqvist, förre detta riksdagsledamot och numera ordförande i riksbanksfullmäktige, tillsattes med uppgift att föreslå vilka jobb som kan flyttas till de fyra regioner som drabbas värst, Östersund, Arvidsjaur, Karlstad/Kristinehamn och Gotland.
Tio myndigheter/verk nämndes redan i direktiven. Bland dem konkurrensverket och konsumentverket, som ju av Gotlandsutredaren Thage G. Peterson redan för ett par år sedan nämndes som lämpliga för utlokalisering till Gotland.
<B>Vill inte svara</B>
Om något av dessa verk fortfarande anses aktuella för Gotland vill Jan Bergqvist inte svara på:
? Jag vill inte på det här stadiet tala om vad som är troligt att flytta vart. Vi har helt enkelt inte kommit så långt i utredningen, säger han.
Vad som skett hittills är att tio statliga verksamheter genomlysts ordentligt för att ge svar på om de är lämpliga att utlokalisera och i så fall i vilken omfattning.
? Vi har tittat på vilka myndighetskontakter man har, behovet av expertis, resemönster, rekryteringskrav med mera. Allt för att utröna om det är möjligt och lämpligt att flytta hela eller delar av verksamheten, säger Jan Bergqvist.
Nästa skede i utredningen blir att matcha det som ska flyttas ut med förutsättningarna i de fyra inflyttningsregionerna. Här kommer man att ha en hel del kontakter med länens speciella kontaktpersoner (för Gotland Thage G. Peterson) och andra lokala företrädare.
<B>Säte i Stockholm</B>
I går blev det också känt att ytterligare tolv verksamheter ska ingå i granskningen. Sammanlagt är det alltså 22 olika statliga verksamheter som kan komma att utlokaliseras. De allra flesta av dem har idag sitt säte i Stockholm.
Cirka 2 500 arbetstillfällen beräknas försvinna i de fyra värst utsatta regionerna när försvaret drar ned.
? Regeringen har inte lovat kompensation fullt ut, men min vision är att flytta ut så mycket verksamhet som möjligt, säger Jan Bergqvist.
Vad som kan komma att flyttas till Gotland vill han inte säga något om. Inte heller hur många arbetstillfällen det kan bli.
? Blir det 100, 200 eller 500 jobb?
? Det är för tidigt att säga något om det än, svarar han.
Men att ett eller flera verk eller myndigheter flyttar hit, det är säkert. Så mycket kan han lova.
Den 15 januari ska Jan Bergqvist överlämna sin utredning till regeringen och då kommer att anges vilka verksamheter som bör flytta vart och med hur många tjänster.
<B>Fakta</B>
Tidigare i höstas beslutades att följande tio myndigheter och verksamheter skulle utredas för eventuell utflyttning:
Arbetslivsinstitutet
Arbetsmarknadsverket
Försäkringskassan
Kronofogdemyndigheten
Konkurrensverket
Konsumentverket
Post- och telestyrelsen
Statens folkhälsoinstitut
Statens naturvårdsverk
Statens strålskyddsinstitut
<B>Fakta</B>
I går blev det klart att ytterligare tolv statliga verk och myndigheter ska genomlysas för att se om de går att flytta ut till orter som drabbas av försvarets bantning.
De tolv är:
Elsäkerhetsverket
Försvarets materielverk
Kammarkollegiet
Kemikalieinspektionen
Krisberedskapsmyndigheten
Riksantikvarieämbetet
Sida
Statens biografbyrå
Statens institut för kommunikativ analys
Verket för högskoleservice
Statens ljud och bildarkiv
Vinova (utvecklingsbolag)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!