I Linnés fotspår på Sudret
Hur såg södra Gotland ut på Linnés tid? Vad finns kvar och vad har förändrats sedan 1741? Det är frågor man kan få svar på under Linnévandringar på Sudret.
Annorlunda fast likadant
På Linnés tid var det självhushållning som gällde och man levde av vad marken gav och därför var Sudret kalare och mer nedbetat av boskapsdjur än nu. Överlag var det fler ängar. I dag är naturen mer igenväxt med lövlundar och snår, men mycket är också sig likt. Många växter som fanns under 1700-talet finns kvar och riktmärken och markformationer är sig lika.
- Det är häftigt att läsa och känna igen sig i Linnés berättelser från Sudret. För mig är han en stor inspiratör, säger Caroline Edelstam, botaniker och ansvarig för organiserade Linnévandringar på Sudret i sommar.
Fem olika vandringar
Exkursionerna som arrangeras av studieförbundet Vuxenskolan är uppdelade i fem olika promenader som Caroline Edelstam personligen valt ut. En har mer fokus på ängar, en på Hoburgen, en på Sundrealvaret, en på raukar och en på Grötlingboudd. Under samtliga vandringar får man lära sig om växterna som passeras. Caroline Edelstam säger att det finns något för alla och att man inte behöver kunna särskilt mycket om flora och fauna för att hänga med. Man får helt enkelt ta till sig det man vill.
- Jag tror det finns ett stort naturintresse hos oss svenskar, men att många kanske behöver vägledning.
Studier väckte intresset
Caroline Edelstams Linnéintresse tog fart under en kurs i Uppsala då hon skrev en uppsats om just blomsterkungens Gotlandsobservationer och jämförde dem med hur det ser ut i dag. Linné var inte bara botanist utan hade även koll på både fåglar, insekter och fornlämningar och det märks enligt Caroline Edelstam tydligt i hans texter. Han var även en god pedagog och överallt han kom tog han sig tid och pratade med ortsbefolkningen och fick på så sätt lära sig lokala namn på blommor och djur.
- Linné var en fantastisk vetenskapsman och hans upptäckarglädje och nyfikenhet sporrar mig i mitt arbete. Men jag är samtidigt glad att jag inte lever på 1700-talet eftersom kvinnor inte fick studera på universitet. Linnés ena dotter var minst lika intresserad av naturen som sin far men förbjöds att studera helt och hållet, berättar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!