I morgon är det dags att dra på den nya folkantröjan i Fårösund

I morgon invigs folkhögskolan i Fårösund. Trots att man redan har varit i gång med långa utbildningar under 2,5 år. Men nu har Gotlands folkhögskola, Folkan i Hemse, tagit på sig att låta skolan i Fårösund bli en skolenhet på norra Gotland.
­ Hur konstigt det än kan låta måste man vara en folkhögskola innan man är det. Vi har fått vässa oss för att visa att vi duger som folkhögskola.

Gotland2004-02-06 04:00
Det säger skolans verksamhetsledare Mats Norrby som under de senaste tre åren har varit projektledare för skolan inne på Kustparkens område i Fårösund. Till att börja med blev det avslag på ansökningarna till folkbildningsrådet om statsbidrag till kustparksskolan.
Men i höstas tog kommunen beslutet att stötta satsningen och sa ja till 2,9 miljoner kronor till Gotlands folkhögskola, pengar som under det här året går till folkhögskolan i Fårösund.
Gotlands folkhögskola satsar nu på en överproduktion, säger Mats Norrby. Detta ska i längden ge högre statsbidrag och därmed mer pengar till skolan i Fårösund. Sedan finn också regionalpolitik i satsningen. Framför allt handlar det om att få så mycket statsbidrag som möjligt till norra Gotland.

<span class=MR>Målet 100 elever</span>
­ Målet är att det ska bli 100 elever på skolan på tre års sikt. Sannolikt uppnår vi detta redan i höst. Den byggnad i är i nu kommer inte att räcka till. Den är på 1 600 kvadratmeter och är anpassad för teoretiska utbildningar. jag tror att vi inom två år har fyllt skola. Men att hitta fler lokaler är inget problem inom kustparken, säger Mats Norrby.
Nya utbildningar är också klart på gång. I höst startar en ettårig pop/rock-linje för kvinnor. I höst får man också överta Hemse folkhögskolas utbildning Slöjd(trä), konst och form, som nu finns i Langska huset i Visby.
Sedan är det starkt på gång med en filmutbildning. så sent som i går träffades representanter för folkhögskolan, Kust-ateljén och filmgymnasiets treåriga utbildning Rörliga bildens språk.
<span class=MR>Filmpraktik</span>
­ Det verkar nu som att det blir av med ett fjärde utbildningsår hos oss med inriktning på filmproduktion och med praktik vid Kustateljén, säger Mats Norrby.
Till hösten hoppas han också att en internatdel kommer i gång. 40 rum ska det bli och de första ska finnas klara till höstterminen. Förhandlingar förs om att antingen bygga om en kasern eller också bygga nytt. Själv hoppas Mats Norrby på en kasern. Han tror att en ombyggd kasern kan bli ett fint boende.
På skolan i Fårösund finns i dag 45 elever och sju heltidsanställda. Eleverna finns på tre olika utbildningar och ytterligare tre är på gång. Den första utbildningen vid skolan är nu inne på andra kullen. Det är en allmän för kvinnor, "Jag, Gotland och världen".
I höstas startade så en behandlingspedagogisk utbildning med inriktning på Hasselamodellen. Hassela stödjer också folkhögskolan i Fårösund.
­ Men man saknar en egen utbildning till de yrken man behöver för sin verksamhet. Det kan ju finnas problem med att få elever till Fårösund. Men i det här fallet fanns ett uppdämt behov. Vi hade 40 sökande till 20 platser och de elever vi har kommer från hela ön., säger Mats Norrby.
<span class=MR>Unik utbildning</span>
­ Sedan gifte vi oss med Folkan i Hemse och då har vi fått en 20-veckors kurs i ull- och tovningsteknik. Det finns ingen liknande utbildning i hela landet och det finns samtidigt en koppling till Gotland, lamm och ull. Det gäller att hitta smala utbildningar, gärna med koppling till bygden, säger Mats Norrby.
­ Det här är den första och enda utbildningen i sitt slag i Sverige, säger läraren i ull- och tovningsteknik, Gunilla östbom, som har tagit tjänstledigt från sitt jobb vid Uppsala universitet för att undervisa i Fårösund. Nu ska vi snart få en fin verkstad också, strålar Gunilla Östbom.
Eldsjälen bakom folkhögskolan i Fårösund är Mats Norrby, tidigare lärare i samhällskunskap på Säve. Men han hade sedan tidigare en knytning till folkhögskola.
­ Jag har alltid varit fascinerad av folkhögskolor och jag har själv också folkhögskolelärarlinjen i Linköping i min lärarutbildning. Sedan finns här en nybyggarglädje. Jag har blivit såld på det här med norra Gotland. Vi samarbetar med övriga inom Kustparken, främst då med Kustateljén och Gotlands idrottscenter, säger Mats Norrby.
Nybyggare.
­ Det finns en nybyggaranda. Men det måste bli hög kvalitet och slagkraftigt kursutbud. annars är det kört, säger verksamhetsledaren Mats Norrby.
Lockad av ull. Annika Persson från Östersund är en av de tre fastlandseleverna i ull- och tovningskursen.
Tröjvisning. I samband med invigningen i morgon ska eleverna på tovningsutbildningen ha utställning. De ska också ha de nya skoltröjorna på sig när de visar runt och informerar besökarna i morgon. Närmast i bild, Vivianne Calmén.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om