I september väntar massvaccinationer

Gotland har fått sitt första fall av svininfluensan, och den som vill testa sig kan göra det gratis eftersom den är klassad som en allmänfarlig sjukdom. Ännu finns inget vaccin i Sverige, men i slutet av september kommer det att bli massvaccinationer.

Gotland2009-07-09 04:00
Den som insjuknar i influensa i dag har förmodligen fått svininfluensan, eftersom det bara är den som cirkulerar just nu. Smittskyddsläkaren på Gotland, Sven Blomqvist, säger att symptomen inte skiljer sig från en vanlig släng av influensa.
- Det är de vanliga influensasymptomen. Plötslig hög feber, ont i kroppen och halsont. En del får också mag- och tarmbesvär. Snuva och förkylning ingår däremot inte i symptomen.
Ska man gå till läkare direkt om man misstänker att man är smittad?
- Nej, absolut inte. Kommer man och sätter sig i ett väntrum så riskerar man ju att smitta andra. Nej, om man har rest i de områden som är drabbade och känner av de här symptomen bör man i första hand ta kontakt med läkare på telefon.
Vilka resmål är det som är mest drabbade?
- USA och Mexico i första hand, en del länder i Sydamerika och nu på sistone har det också blivit större spridning i England och Spanien.

Gratis tester
Eftersom A (H1N1), som är det formella namnet på svininfluensan, är klassat som en allmänfarlig sjukdom så kostar det ingenting att testa sig. Men något vaccin finns ännu inte producerat.
Inger Andersson von Rosen på Socialstyrelsen berättar att vaccinet håller på att framställas och testas just nu. Det kommer att finnas tillgängligt i september.
- I slutet av september räknar vi med att det blir massvaccinationer, säger hon. Vi har ett litet tag på oss att ta reda på vilka grupper som kommer att bli aktuella, det kan till exempel röra sig om unga eller personer med hjärt- och kärlsjukdomar.
När fågelinfluensan var aktuell gjorde Socialstyrelsen en prioritetsordning för vem som skulle få vaccinet först, är det likadant nu?
- Nej, i det här fallet kommer vaccinet att räcka till befolkningen så någon sådan prioritering har vi inte behövt göra den här gången.
Vad gör ni om influensan slår till på bred front innan det finns vaccin?
- I första hand går vi ut och informerar allmänheten, så att de som är smittade håller sig hemma.
Men om det skulle bli en akut situation?
- Det måste vi titta på för att se vad som kan vara effektivt. När influensan slog till i Mexico stängde man offentliga platser som sporthallar och skolor. Det kan vara en väg att gå. Men som sagt, man måste följa upp de här åtgärderna för att se om de verkligen är effektiva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!