De lämnade Hornstull och Tantolunden på Södermalm. Flyttade in i huset de hyr tillfälligt på Sudersand. Lilla Åke började på Fårö förskola. I december får han ett syskon.
- Hej då, säger mamma Terése Sörslätt till förskollärare Anna Forsgard i dörren.
Anna är också nyinflyttad, från Knivsta. Alla blev de Fåröbor tack vare den nya föräldrakooperativa förskolan.
Nedläggningsbesked
I juli 2010 kom kommunens nedläggningsbesked. Skolan på Fårö hade då bara sju elever. Men Fåröborna ville något annat.
- Det var ett enormt arbete. Vi skickade brev till alla Fåröbor. På tre månader hade vi fått in 450 000 kronor i sponsring för att renovera skolan, säger Lisa Blochmann, fembarnsmamma och huvudman för verksamheten.
I dag äger Fårö utvecklingsbolag det gamla skolhuset i Kyrkviken. Fårö förskola och fritids hyr lokalerna. Förskolan sysselsätter fyra personer, alla Fåröbor.
- Det känns bra. Man blir glad varje dag, säger Lisa Blochmann.
Och Lisa Blochmann har all anledning att vara glad. Aldrig har tillströmningen av barn varit så stor. Förskolan har i dag 13 barn, och på eftermiddagen tar de 9 större barnen färjan från skolan i Fårösund till fritids på Fårö. Sommartid, när många av barnen är lediga, fylls deras platser av arbetande sommargotlänningars barn.
- Det är en fantastisk service för de företagare som vill komma hit, säger Lisa Blochmann.
Att det finns en förskola gör att Fåröborna vågar stanna kvar, skaffa fler barn och satsa på familj och egna lokala företag.
- Min syster skaffade en sladdis, det tror jag inte att hon hade gjort om barnen varit tvungna att åka till Fårösund varje dag, säger Lisa Blochmann.
Fick jobb
Babyboomen på Fårö nådde även personalen på förskolan. Anna Forsgard fick tack vare det ett vikariat som förskolechef. Finns det jobb stannar hon gärna kvar på Fårö.
Lugnet, menar hon, är skillnaden.
- I Stockholm ser man inte stjärnorna. På Fårö har vi världens största himmel. Det ger lugn i själen, förklarar Lisa Blochmann med minstingen Henning i famnen.
Själv säger hon att hon alltid är sugen på fler barn.
- Men jag är ju mormor också, säger hon med ett stort leende.
Ljus framtid
Framtiden ser ljus ut på Fårö, och många av de lokala företagen växer.
- Det är farligt när folk tappar tron. Här finns en vilja att utvecklas. Fårö är nästan som ett gift. Jag har svårt att vara någon annanstans, säger Lisa Blochmann.
Just nu är många hus till salu. Oron på världsmarknaden gör att en del sommarfåröbor fått sämre ekonomi och säljer, menar Lisa Blochmann.
- Personligen tycker inte jag det gör något om fastighetspriserna går ner. Man måste kunna bo här med en vanlig inkomst, säger hon.
Ett stenkast från förskolan har Christoffer Malmquist med fru och tvillingarna Ossian och Elias återvänt till sin barndomsö.
- Förskolan här är helt magisk. Jag vet inte om jag hade kommit tillbaka om den inte funnits, säger Christoffer Malmquist.