I tystnaden sker övergreppen
Att prata med barn om deras sexualitet kan förebygga sexuella övergrepp.Det är RFSU Gotland övertygad om och pekar på olika undersökningar och erfarenheter som visar att upplysta barn har en bättre möjlighet att värja sig mot sexualbrott.
Det är i tystnaden som övergreppen ofta sker och kan fortgå. Öppenhet motverkar detta, säger Janne Nordstedt, sexualupplysare på RFSU Gotland.
<span class='mr'>Vem får krama?</span>
Han tycker att man ska prata med barn om deras känslor runt sexualitet, hur det känns, vad som är schysst beröring. Barn som utsätts för sexualbrott blir ofta lurade av gärningsmannen att "alla gör så".
Vem får krama och pussa mig och på vilket sätt, måste barnet få veta. Jag känner till en 17-åring som trodde det var normalt att hångla med sina föräldrar i sängen.
Vet man vilken närhet och beröring som är okej och hur det känns när det är bra, är det också lättare att förstå när något är fel. Barn upplever sexuell njutning, men inte på samma sätt och är inte lika sexuellt medvetet som en tonåring eller en vuxen, säger Janne Nordstedt.
I samtal om sexualitet med barn är det viktigt att utgå från deras egna tankar och frågor. Som vuxen är det lätt att föra över en vuxensexualitet på barns lekar och frågor. Då blir det på fel nivå och utifrån de vuxnas perspektiv istället för ur barnens.
Att öppenhet verkligen förebygger, är de flesta som jobbar med dessa frågor, överens om.
Det är viktigt för alla åldrar och kön att våga prata om sexualitet, rätten till sin egen kropp, vad som är en bra beröring och inte, när man kan ha en hemlighet med en vuxen och när man inte ska tiga utan har rätt att berätta om vad man varit med om.
Där man jobbar med dessa frågor, har barnen lättare att prata om övergreppen.
En av orsakerna till att barn inte berättar att de blivit utsatta för övergrepp är att de skäms. De känner på sig att det är något fult som händer vid övergreppet.
Den skulden och skammen är inte medfödd, utan den kan de till exempel ha fått via tystnaden ifrån vuxna, när det gäller sexualitet och frågor om sex och om kön.
<span class='mr'>Bra könsord</span>
Att inte ha ord att beskriva vad som hänt, är också ett hinder för öppenhet. Sexualfrågorna är kopplade till jämställdhetsarbetet. Killar har snopp. Det vet vi alla. Men namnet på tjejernas könsorgan kommer inte lika självklart.
Snippa, försöker RFSU lansera.
Att sätta ord på könet gör det lättare att säga vad som hänt. Hur ska man annars kunna berätta att någon varit och tafsat på en, och var. Men det handlar inte bara om namnet på könet utan också om vilken värdering man laddar orden med, säger Janne Nordstedt.
Han tycker att utbildning är viktigt, både av föräldrar och personal som jobbar med barn. Att prata med barn om deras sexualitet är inte helt enkelt.
Det handlar om att vara ärlig, ta barnens funderingar på allvar och förklara på rätt nivå, säger Janne Nordstedt.
Vi ska inte lassa över skuld- och skampaketet till barnen. De måste få veta vad som är bra närhet och beröring och när det går över i övergrepp. Sex mellan barn och vuxna är alltid fel.
<span class='mr'>Motgångar</span>
Under flera år har öppenheten kring barns sexualitet ökat. Sedan kom pedofildebatten och utvecklingen tog ett steg tillbaka.
Män blev oftare misstänkliggjorda och andelen manlig personal på dagis minskade från 4 till 2 procent.
Utbildning innebär en chans att få prata om det, att bryta tystnaden och hitta system för hur vi tillsammans ska hantera situationen, säger Janne Nordstedt som tycker att det ska vara fler vuxna, av båda kön bland barnen.
<span class='mr'>Övergrepp vanliga</span>
Hur vanligt det är med sexuella övergrepp är svårt att säga i siffror. Minst två barn i varje klass, är en siffra. Hopp, Riksorganisationen mot sexuella övergrepp, säger att fem procent av alla kvinnor och två procent av alla män blivit utsatta för direkta sexuella övergrepp.
Andra siffror visar att 1020 procent av alla kvinnor drabbas av sexuella övergrepp inklusive oönskade smekningar, kyssar och tafsande.
Brottsförebyggande rådet varnar för att mörkertalet kan vara högt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!