Idén väcktes under en kulturfrukost i kultur- och fritidsförvaltningens regi i våras. Sedan dess har den diskuterats åtskilligt och bland andra Gutamålsgillet har kopplats in som samarbetspartner.
- Det formella beslutet är inte taget, men vi är överens om att vi vill genomföra kursen i vår, säger Hans Svensson, utbildningschef på Högskolan på Gotland.
Kursen kommer att motsvara fem veckors utbildning och följaktligen ge 7,5 högskolepoäng. Studietakt och tidpunkt är inte ännu bestämda. Kursen blir orienterande, med en introduktion till gutamålets historia och språktillhörighet, dess grammatik och vokabulär och dess plats i dagens kultur och samhällsliv.
- Det rör sig alltså om en språkvetenskaplig kurs snarare än en språkkurs. Fokus kommer inte att ligga på att lära eleverna tala och förstå gutamål, säger Hans Svensson.
Lektor Stellan Sundh är ansvarig för kursutvecklingsarbetet, men det är inte klart vilka som kommer att leda själva utbildningen. Gutamålsgillet kommer att bistå med kunskaper och den nya samarbetspartnern Uppsala Universitet kan också involveras. Vid institutionen för Nordiska språk i Uppsala har forskning bedrivits just på ämnet gutamål.