"I värsta fall tvingas vi beordra in sjukvårdspersonal"

Än så länge pågår verksamheten som planerat. Men det finns oro för att antalet smittade i personalen kommer att öka och då krävs åtgärder.

Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Foto: Montage

Gotland2020-11-05 09:33

Flera fall av covid-19 har konstaterats på lasarettet och smittspårning genomförs på både personal och patienter. Men läget är under kontroll för närvarande. 

– Vid sjukfrånvaro lånar vi personal mellan avdelningarna, sätter in vikarier och låter medarbetarna ta extrapass. I värsta fall kan vi tvingas beordra medarbetare att arbeta men det är något som vi tar till i sista hand. Vi tillämpar Folkhälsomyndighetens riktlinjer och det innebär att man stannar hemma vid minsta symtom, säger Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Extra personal från bemanningsenheten kan också kallas in, då täcker timvikarier upp för ordinarie personal som är hemma sjuka. För närvarande håller mottagningar öppet och planerade vårdinsatser genomförs. Samtidigt finns oro inför hur läget ska utveckla sig. 

Den ökning av antalet smittade förklaras inte av att fler testats. Antalet genomförda coronatester har legat kring 1 000 en längre tid. 

– Det finns en stor oro för vart det här är på väg. Vi hoppas verkligen att trenden kommer brytas, säger Cathrine Malmqvist.

Gotland har ännu inte infört några lokala restriktioner för att stävja smittspridningen, men smittskyddsläkaren Maria Amér har öppnat för att sådana införs även här om trenden med ökad smitta fortsätter.

Vården på Gotland har en beredskapsplan för hur man ska göra om andelen sjuka inom personalen skulle öka alltför mycket. 

– Akut verksamhet går alltid först. Den planerade sjukvården kan i så fall skjutas på, säger Cathrine Malmqvist. 

I rapporteringen från andra delar av landet berättas ibland om att ett så kallat stabsläge intagits. 

– Gotland har ännu inte gått upp i stabsläge men det kan bli aktuellt om vårdbehovet ökar ytterligare, säger Cathrine Malmqvist. 

När pandemin drog in i våras visade det sig att lagren av skyddsutrustning för vården inte räckte till. En rad okonventionella åtgärder togs till för att få visir, förkläden och liknande. Vården har lärt sig av de första månaderna av covid-19.

– Materialläget är gott. Just nu är läget lugnt, men vi är på tå om det skulle bli en snabb ökning, säger Eva Borin, beredskapsläkare. 

På onsdagen registrerades fyra nya fall av coronasmitta, fem personer som insjuknat i covid-19 vårdas för närvarande på vårdavdelning på Visby lasarett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!