I Västerhejde fångas månen på morgonen

Först fångas månen och sedan delas molnen. Alla tittar under vingen innan den stående tranan går över till den flygande gåsen.
­ Qigong kommer från Kina. Det finns flera tusen sorter med långsamma rörelser som ger en känsla av lugn och ro och som lederna mår bra av.
Alla barnen och deras lärare i Västerhejde skola står stilla och lyssnar när Elisabet Myr berättar om rörelserna i Qigong. Det är onsdag morgon, klockan är åtta, och frukosten väntar.

Gotland2003-11-13 04:00
Just nu jobbar hela Västerhejde skola med hälsa som tema. Skolan har en hälsans stig och där går elever och personal en promenad varje dag. Det gjorde man också i går. Men på onsdagen inleddes skoldagen på ett annorlunda sätt.
Hela skolan med alla elever och all personal är engagerad i satsningen, men i går morse var det Elisabet Myr, andningspedagog och livskonsult, som stod i centrum.
­ I dag får vi börja dagen mjukt och fint med kinesisk gymnastik. Den heter qigong och det finns flera tusen olika sorter, förklarar hon medan alla gör sig beredda.
Medan solen stiger på morgonhimlen och dimman lättar fylls idrottshallen av stilla musik och alla små och stora på skolan samlas till qigong.
­ Qigong kommer från Kina, det är övningar med långsamma rörelser som våra leder mår bra av och som hjälper till att ge oss en fin hållning och en god balans och som stärker koordinationen, alltså samarbetet mellan kroppens olika delar.
<span class=MR>Lugn och ro</span>
Elisabet förklarar vikten av andning och berättar hur den rytmiska andningen hjälper till att skapa en känsla av lugn och ro. Vi låtsas att vi står i vatten. Då blir våra rörelser långsamma, säger hon och stillheten breder ut sig. Först fångas månen, sedan delas molnen. Alla tittar under vingen och gör därefter den gående tranan innan den flygande gåsen får avsluta qigongpasset. Sist ska vi nu ge oss självmassage. Det heter Do- In på kinesiska och är en del av qigong, berättar Elisabet.
Lugnt och fridfullt genomförs övningarna som med enkla rörelser hjälper till att stärka och samla ihop kropp och själ. Men först börjar Elisabet med en rörelse som hon redan tidigare lärt ut till många barn.
Tillsammans med sina kamrater lyfter Lovisa Virgin armarna och rör dem bakåt och framåt i cirkelrörelser som upprepas 45 gånger åt vardera hållet.
Sedan följer qigongövningarna i tur och ordning, med upprepning en, två och tre gånger innan var och en gör kroppsmassage som får i gång varje del av hela kroppen.
­ Nu avslutar vi med att hoppa 15 gånger, säger Elisabet medan barn och vuxna studsar på stället för att sedan stillna medan läraren Birgitta Komstadius tar fram gitarren.
"Jag är tillräckligt bra i dag, jag är viktig här och nu, jag är tillräckligt bra alla dar, jag är vacker, jag är trygg, jag är glad i dag, du är glad i dag, vi är glada alla dar".
Sången som Elisabet översatt från engelska klingar ut och det är dags för frukost. Den är redan förberedd av bland andra Gun Ingmansson tillsammans med eleverna Lisa Haack och Madeleine Lönnberg.
­ Nu är vi jättehungriga, säger flickorna som också annars brukar äta en rejäl frukost hemma med exempelvis te och smörgås, fil och flingor eller gröt.
Rektor Ingemar Andersson berättar om satsningen på hälsa som syftar till att alla ska må bra och även må bättre. Sedan den 1 september går alla på skolan hälsans stig varje dag.
­ Vi har tre slingor att välja mellan och som vi går tillsammans. Den kortaste är 1 500 meter, den andra runt Nygårds allé är cirka 4,5 kilometer och den tredje som går runt kyrkan ska vi mäta upp, berättar han.
Den klass som har gått mest, men inte nödvändigtvis längst, kommer att få en belöning i form av en dagsutflykt, klass 2-3 blir bjudna på en klassfest och alla kommer att få glass.
­ Från september till nu har årskurs 6 gått 250 mil på hälsans stig. Det är ett fint resultat, men avsikten är inte att premiera prestationen i längd utan antalet tillfällen som man går, förklarar Ingemar Andersson.
<span class=MR>Idrottsskola</span>
Inom kort startas en idrottsskola i Västerhejde i samarbete med IFK Visby. Det är tidigare elever vid Västerhejde skola, som nu går på högstadiet i Södervärn, som nu kommer till sin gamla skola.
­ Målgrupp är årskurserna 3 och 4 och tanken är att våra elever ska få prova på olika idrotter. Att det är skolans gamla elever som kommer tillbaka är förstås jätteroligt, säger rektor.
I projektet med tema hälsa på Västerhejde skola ingår bland annat också en mellanmålstävling där det gäller att hitta på bra och goda mellanmål, ett baklänges VM där de tävlande gör allt avigt, och besök på Fenomenalen.
Elisabet Myr, verksam som andningspedagog och livskonsult, ledde stunden med qigong som inledde gårdagens skoldag i Västerhejde skola.
Frukost i Västerhejde skola, med färska frallor och pålägg, fil och müsli samt juice gav näring åt kroppen och stämningsfullt tända ljus förgyllde själen onsdagsmorgonen för alla.
Elin Lindström övar den flygande gåsen, en av de rörelser som ingår i qigong till hjälp för att ge balans i kroppen och som stärker samspelet mellan kroppens olika delar.
Qigong med olika rörelser hjälper till i strävan efter balans och ger en känsla av lugn och ro. Koncentrerat övar elever och lärare övningarna med långsamma rörelserna.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!