"I verkligheten blir vindkraftverken mycket större än de är på montagen"

"Bilderna och montagen är förvrängningar av verkligheten. Det verkar som om kommunen vill lura folk. Bilderna är en ren partsinlaga för vindkraft. Var finns den objektiva presentationen?"

Gotland2002-07-18 04:00
Kritiken från en boende på norra Gotland (som valt att vara anonym) gäller en kommunal utredning med det långa namnet: "Samrådsupplaga av förslag till fördjupad översiktsplan för vindkraft på mellersta och norra Gotland ­ inklusive vattenområdena ­ tillägg till Vision Gotland 2010".
Kritiken tar fasta på att bildmaterialet/fotomontagen inte gör verkligheten rättvisa. Kommunen skulle därmed kunna räkna med mindre negativ kritik, eftersom vindkraftens miljöpåverkan inte speglas korrekt genom bildmaterialet.

Frågorna som delvis besvaras nedan, är flera:

lVarför har bilderna tagits med kraftig vidvinkel ­ ger inte det en förvanskad bild av verkligheten?

lVarför finns inga kommentarer under bilderna om hur de tagits ­ med angivande av fotovinkel, brännvidd med mera så att betraktaren kan göra sig en uppfattning om de optiska villkoren?
lÄr det inte väldigt viktigt att bildmaterialet inte kan kritiseras, dels för att inte svara mot rimliga tekniska krav och dels för att bilderna/montagen kan ses som partsinlagor för vindkraftetableringar?
Kritiken mot bildmaterialet handlar således om att de kan uppfattas som en förvrängning av verkligheten. Genom att presentera breda bilder med panoramaeffekt, minskar också vindkraftverken vid horisonten. Bilderna/montagen blir extremt breda.
Fotografen som gjorde jobbet å uppdrag av kommunen, heter Gunnar Britse. Han berättar att han använde normalobjektiv.
Men varför är bilderna då vidvinkliga?
­ Montagen består av flera fotografier som fogats samman till breda montage. Det handlar om tre eller fyra sådana bilder som satts samman till en bild.
<span class=MR>Bäst med normalobjektiv</span>
Normalobjektiv på en små-
bildskamera anses av fotografer som GA talat med, ge ett perspektiv och ett återgivande av verkligheten som bäst stämmer med vad ögat uppfattar.
­ Men det stämmer inte, menar GA:s anonyme kritiker, som hävdar att de stora vindkraftverk som nu diskuteras kommer att bli minst tre, fyra gånger större än vad montagen vill antyda. Högre torn och större rotorblad diskuteras där totalhöjden kommer att bli 120 meter (när bladspetsarna pekar rakt upp).
Det är planarkitekt Anders Rahnberg vid stadsarkitektkontorets avdelning för fysisk planering som tagit fram förslaget som sedan godkänts av byggnadsnämndens arbetsutskott.
Han säger apropå frågorna i artikeln:
­ Enligt mig, och Gunnar Britse som tagit bilderna, har montagen snarast förstärkt intrycken från vindkraften genom att de gjorts vitare och mer synliga.
­ Britse har tagit bilderna på uppdrag av mig, han hade uppdraget att fotografera så nära verkligheten som möjligt. Men jag tycker att om man vill göra sig en uppfattning av hur miljön påverkas så kan man åka ut och se med egna ögon. Det är det bästa.
­ Det är montage och man får ta det för vad det är. Ögat är alltid ögat, säger Anders Rahnberg och underkänner på sätt och vis montagen.
<span class=MR>Vidvinkeleffekt</span>
Att bilderna har vidvinkeleffekt och därmed gör vindkraftverken små mot omgivande stora ytor av himmel och mark, har Anders Rahnberg inte själv tänkt på, säger han:
­ Men man måste visa omgivningen, det ska finnas något att orientera sig efter också.
Frågan om att komplettera med teknisk information tar han till sig. Kanske också kartor med angivande av fotopunkt och avstånd till verk och tänkta vindkraftparker.
­ Inget problem, jag kan se till att materialet kompletteras med tekniska specifikationer.
Anders Rahnberg säger att man haft en diskussion på stadsarkitektkontoret om huruvida man skulle ha bilder/montage med alls i planförslaget, just med tanke på diskussionen om hur illustrationerna uppfattas, eller missuppfattas.
Men nu finns bilderna där utan kommentarer, utan teknisk information. Och frågan är till vilket värde, eftersom planförslagsförfattaren själv tycker att man ska åka ut i naturen och se med egna ögon. Sven Hult på företaget Fotomontage i Göteborg har gjort montagen som ingår i planförslaget. Han menar att kritikerna försöker slå in öppna dörrar.
<span class=MR>"Finns inget att invända"</span>
­ Det finns inget att invända, bilder brukar inte göra det, säger han apropå kritiken att vindkraftverken ser ut att vara mindre än de är i verkligheten.
Han tycker inte heller att det är konstigt att man uppfattar det som en skillnad mellan vad ögat ser och vad bilden tagen med normalobjektiv "ser":
­ Även fotografier av befintliga verk har den egenheten att de oftast ser mindre ut än i verkligheten.
Förslaget till översiktsplan ska med tiden bli ett politiskt instrument med vars hjälp kommunen ska styra var vindkraften kan byggas ut, och var man inte kan tänka sig vindkraft.
Den 5 augusti ska de skriftliga synpunkterna på samrådshandlingarna vara kommunen tillhanda, sedan presenteras det slutliga förslaget som kommunfullmäktige till sist antar.
Ett klagomål har redan kommit från en privatperson på Gotland som anmält kommunen till JO eftersom kallelsen till det första samrådsmötet kom för sent, att mötet förlagts till kvällstid på rikets nationaldag samt uttryckte han sitt missnöje över att det inte gick att få loss handlingar om översiktsplanen förrän tre dagar innan mötet skulle äga rum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om