Ibland får du inte ha utemöbler på din egen mark

GT tittar närmare på dispenser från strandskyddet – och de vanligaste skälen till ett ja eller ett nej.

Strandskyddet ska ge "allemansrättslig tillgång till strandområden" samt skydda djur och natur.

Strandskyddet ska ge "allemansrättslig tillgång till strandområden" samt skydda djur och natur.

Foto: Anders Jagemo

Gotland2021-02-16 17:54

Antalet ansökningar om strandskyddsdispens steg inte nämnvärt under 2020 – trots bygg- och renoveringsboomen under pandemin.

– Jag tänkte att det skulle öka, nu när folk varit mer i sina sommarstugor och så, men vi ser ingen sådan effekt, berättar länsstyrelsens handläggare Anna von Wirth.

Gällande andelen avslag har den visserligen stigit kraftigt från 2019 till 2020. Men över tid finns stor variation i dessa siffror.

– Vi har inte ändrat bedömningarna, det där beror nog på vilken typ av ansökningar som kommer in, säger Anna von Wirth.

Intressantare är kanske själva anledningarna bakom besluten. Avslag bygger oftast på att den ansökta åtgärden gör marken "alltför privat".

– Om du till exempel vill bygga en bastu med panoramafönster tycker folk kanske att det blir obekvämt att gå nära, förklarar Anna von Wirth.

Då har du gjort en utökning av din så kallade hemfridszon och det får du inte göra hur som helst. Hemfridszonen är "området närmast runt ett bostads- och fritidshus där den boende har rätt till ett privat område och att få vara ostörd".

Utanför denna zon får du inte ens ha utemöblerna fritt, även om du äger marken, på strandskyddat område.

– Nej, inte om det innebär att platsen då uppfattas som privat.

Vanligaste skälet till att dispens ges är att marken redan anses "anspråkstagen", att allmänheten redan undviker den aktuella platsen.

Vilket inte betyder att du bara kan ta marken i anspråk först, med anledning av redan nämnda regler kring hemfridszonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!