- Vårt vatten rinner genom samma grusås som det där jäkla utsläppet var i, säger Roland Jacobsson, Folebo.
Kemikalieinspektionen konstaterar nu att man inte sett så höga halter av bekämpningsmedelsrester någonstans i landet som analyserna från Fole i somras visat. Mätningar visar på halter 3 000 gånger högre än gränsvärdet för otjänligt vatten. Det hittades i grundvatten 200 meter från utsläppsplatsen.
Extremt höga halter
- Sett till det normala så är det extremt höga halter, säger Peter Bergkvist, agronom på Kemikalieinspektionen. Han var med som expert på bekämpningsmedel i polisens förundersökning kring det misstänkta miljöbrottet i Fole.
När miljö- och hälsa tog prover i somras skippade man tre brunnar som tillhör de fastigheter som ligger allra närmast dumpningsplatsen. Men i dag ska nya prov tas och de boende är oroliga.
- Jag bekymrar mig för de barnfamiljer som bor här. Tre hushåll får sitt vatten från de brunnar som ligger här, säger Birgitta Jacobsson, Folebo.
Ny mätpunkt
De senaste proverna är tagna vid en ny mätpunkt. Resterna av bekämpningsmedel i själva dumpningsplatsen har avtagit sedan 2009. Nu fruktar boende i området att kemikalierna rör sig med grundvattnet.
- Ytvattnet rör sig från åsen (där dumpningsplatsen ligger, i ett gammalt grustag, reds. anm.) som har lakats ur, säger Roland Jacobsson.
Bekämpningsmedel som används vid odling av flera olika grödor har uppmätts i grundvattnet. Det rör sig om ämnena flourixipyr, metazaklor och metribuzin. Dessa halter överstiger riktvärdena med flera tusen gånger.
- När resultaten kom i juni så trodde vi inte våra ögon, men nu är det bekräftat att värdena stämmer. Vi förstår inte hur det hänger ihop, säger Karin Andersson, vice vd på Ryftes.
Hon påpekar att man inte ska blanda ihop grundvatten, som finns på åtta meters djup med dricksvattentäkterna som ligger på större djup.
Förstår oron
- Men jag förstår grannarnas oro. Därför gör vi de här proverna hos de som bor närmast och Ryftes står också för kostnaderna, säger Karin Andersson.
Den 30 januari föll domen i det uppmärksammade miljömålet mot grönsaksföretaget. Den domen är överklagad till hovrätten och åklagaren Ingvar Wennersten begärde en månads anstånd för att utveckla sina synpunkter.