Idag vaccineras de första - här är frågorna och svaren

När vaccineras allmänheten på Gotland, hur många sprutor behövs och hur hanteras vaccinskeptikerna?
Vaccinsamordnare Christine Senter hjälper oss att reda ut frågetecknen.

Christine Senter, vaccinsamordnare på Gotland

Christine Senter, vaccinsamordnare på Gotland

Foto: kollage

Gotland2020-12-28 07:09

Det faktum att vaccin mot covid-19 nu börjar godkännas och distribueras i Europa och till Sverige ses av många som ljuset i tunneln efter ett långt coronaår. Men frågorna är många, och GA har tagit hjälp av regionens vaccinsamordnare Christine Senter för att räta ut en del frågetecken. 

Redan på måndagen rullas de första 200 doserna ut på Gotland. Vid niotiden ska den första personen få sitt vaccin, och i samband med det ska en digital presskonferens hållas som Helagotlkand.se rapporterar från.

De som står först på tur är personer som bor på särskilt boende, och personer med hemsjukvård eller hemtjänst. Efter det kommer personal i dessa verksamheter vaccineras, och sedan övrig hälso- och sjukvårdspersonal. Därefter går turen till en på Gotland stor grupp, personer över 70 år. Det rör sig om drygt 11 000 personer.

– Staten och Sveriges kommuner och regioner, SKR, har gett regionerna i uppdrag att senast 30 april ha vaccinerat 80 procent av de som är 70 år och äldre. Det är vårt mål, säger Christine Senter.

Nästa stora grupp att vaccineras är personer mellan 18 och 69 år, när blir det?

– Det nationella målet där är att senast den 30 juni ha vaccinerat 70 procent av den gruppen, och det är vårt mål också. Kan vi klara det ännu snabbare ska vi göra allt vi kan för att leverera det. Allt baseras på om vi får vaccin i den takt som är tänkt.

Enligt den senaste preliminära informationen från Folkhälsomyndigheten kommer Region Gotland få 4 600 doser under januari, sedan 23 000 doser i februari.

Var kommer vaccinationerna att ske?

– När vi kommer till de större grupperna personer över 70 år, riskgrupper och allmänheten kommer grunden vara att vaccinationerna utförs på vårdcentralerna, men förstås med kraftigt utökade öppettider. Det kommer inte att räcka med bara vårdcentralerna utan vi tittar på andra, tillfälliga lokaler på både centrala delar av ön och även i norr och söder. Det kommer bara att vara inbokade besök för att minimera risken för smittspridning.

Får man en kallelse eller hur går det till?

– Nej, vi kommer inte jobba med kallelser. Det blir individen själv som får boka tid. Vi vill inte pracka på någon en tid utan det är viktigt att man ser att det här är ett erbjudande och sedan ska det vara enkelt att själv boka tiden när man fattat beslut. Vi vet också att när vi skickar ut kallelser är risken att vi står med tomma tider och det vill vi inte riskera, säger Christine Senter.

Hon uppmanar alla att hålla sig uppdaterade på Region Gotlands hemsida eller 1177 för information om hur man bokar, när det väl är dags.

– Initialt kommer bokningar att ske via telefon. Bokningen är inte öppen än och vi informerar så fort det blir aktuellt. Vi kommer självklart att bemanna upp telefonbokningen men det kan vara bra att vara inställd på att det tidvis kan uppstå kö.

Kommer även barn att erbjudas vaccin?

– Barn är inte en prioriterad grupp för vaccination och som det ser ut nu blir det inget allmänt erbjudande till dem. Är det på tal för barn och unga görs det efter en individuell bedömning av behandlande läkare, om man exempelvis tillhör någon riskgrupp.

Hur många doser behövs?

– Den information vi hittills har fått är att det är två doser som behövs. Det vi vet nu är att det behöver vara två doser av samma vaccintyp.

Hur lång tid ska gå mellan doserna?

– För det första godkända vaccinet, Pfizers, pratas det om fyra veckor mellan sprutorna. Det gäller även för de andra vaccintyperna som ligger närmast i tid att bli godkända.

Det har rapporters en del om allergiska reaktioner, görs det någon bedömning om allergiker kan ta vaccinet?

– Vi hanterar de här vaccinationerna som vi hanterar annan vaccination. Innan får man göra en hälsodeklaration och svara på frågor om man tidigare fått en kraftig allergisk reaktion efter ett vaccin eller om man har någon känd allergi. Det görs alltid, säger Christine Senter, och fortsätter:

– Skulle man få en kraftig allergisk reaktion så finns det läkemedel till hands vid varje vaccinatör och personalen är utbildade i att hantera det.

Vissa är skeptiska till vaccinet, hur hanterar ni det?

– Vi på regionen försöker nå ut med kunskap om vaccinet och vaccinationerna så att det finns möjlighet för alla att ta del av välgrundad information. Jag förstår att det kan finnas osäkerhet och tvivel men jag tycker att det är viktigt att man gör det man kan för att ta del av informationen, oavsett om man är för eller emot vill jag råda alla att läsa på.

Prioritetsordning

  Individer som bor i särskilt boende, får hemsjukvård eller hemtjänst. 

  Personal i särskilt boende, hemsjukvård eller hemtjänst.

  Vuxna individer som lever med någon som får vård och omsorg i hemmet.

  Personal i övrig hälso- och sjukvård.

  Övriga personer 70 år och äldre (drygt 11 000 personer på Gotland).

  Övriga personer i riskgrupp (uppskattningsvis 3 000 personer på Gotland).

  Resterande delen av befolkningen 18–69 år (37 356 personer på Gotland).

Källa: Region Gotland, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!