Ideell insats skapar historiskt dokument
I juni 2003 lämnade forskaren Mickael Lundgren över största delen av ett register på alla flyktingar som kom till Gotland mellan åren 1939 och 1957. Han började arbeta med registret under en anställning vid Landsarkivet i Visby med utgångspunkt från Bengt Göran Holmerts bok ?Gotland under beredskapsåren 1939-1945?. När anställningen gick ut fortsatte han med sitt arbete. Helt på frivillig och ideell basis.
- Det finns ännu mycket material på Riskarkivet till exempel. Det är många levnadsberättelser som kan skrivas ner och arkiveras.
Vad är det som driver dig?
- Tja, somliga finner nöje i att spela fotboll, av någon outgrundlig anledning. Jag håller på med det här, konstaterar Mickael Lundgren som alltså inte får någon ekonomisk ersättning för sitt viktiga arbete.
Men väl en orden.
Den 2 februari beslutade nämligen Estlands president, Arnold Rüütel, att tilldela Mickael Lundgren ?Orden Maarjamaa-korset av femte klassen?.
- Sist en orden delades ut i arkivsammanhang på Gotland var för cirka 100 år sedan då Wennersten fick den Preussiska statsorden att bäras i blått band, berättar landsarkivarie Tryggve Siltberg.
Oscar Vilhelm Wennersten var Landsarkivets i Visby första chef 1905. Enligt Tryggve Siltberg slutade Wennersten att bära sin orden efter att folk inte längre bjöd honom på snaps till middagen för att de trodde att han blivit Blåbandist.
Mickael Lundgren har inte fått sin orden än, den ska delas ut vid senare tillfälle.
Registret är inte bara ett unikt historiskt dokument utan har även betytt att många anhöriga kunnat spåra sina släktingar som tvingats fly undan krig och ockupationsmakt, framför allt från de baltiska staterna.
GT berättade om registret när det överlämnats till Landsarkivet och till myndigheterna i Tallinn sommaren 2003. Nu har Mickael Lundgren kompletterat registret med ytterligare dokument, rapporter, brev med mera och gjort det möjligt att söka i registret som finns samlat på cd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!