Idrotten vill ta över grindhämtningen

Idrotten kan komma att ta över grindhämtningen nästa år. Styrelsen för Gotlands idrottsförbund diskuterar just nu den frågan. - Det handlar om att erbjuda prenumerationer på hämtningen, säger Patrik Oscarsson, idrottschef.

Orolig. Patrik Oscarsson hoppas att politikerna hörsammar förslagen från idrottsförbundet.

Orolig. Patrik Oscarsson hoppas att politikerna hörsammar förslagen från idrottsförbundet.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-08-21 04:00
Från 1 januari 2011 upphör all grindhämtning av tidningar, plast, papper och metall på Gotland. Förpacknings- och tidningsindustrin, FTI, vill inte längre betala de 12 miljoner kronor per år som kommunen debiterar.
- Vi kommer att lösa det här genom att ställa upp 19 återvinningsstationer på olika platser. Just nu begär vi in underlag för upphandling av stationernas skötsel, men vi tittar också på om någon vill ta hand om insamlandet direkt från fastigheterna, säger Peter Ingvarsson, informationschef på FTI.

Lång tradition
Den hämtningen kan komma att skötas av idrotten på Gotland.
- Vi har en tanke om att våra medlemsföreningar ska kunna erbjuda prenumerationer på hämtningen, men inget är bestämt än, säger Patrik Oscarsson.
Fastighetsägarna på ön har länge kunnat ställa ut sina förpackningar vid grinden där de senare hämtats av kommunens bilar.

Engagerade föräldrar
Nu kan det bli idrottsrörelsens engagerade föräldrar som får stå för körningen och sportande barn- och ungdomar som får sopsortera på de 19 återvinningsstationerna som FTI vill sätta upp.
En liknande modell finns sedan en tid tillbaka i Östersund, där föreningen Frösö IF står för hämtningen.
- Det började med att vi var ett gäng engagerade föräldrar som tröttnade på att det aldrig fanns några pengar till idrotten. Om det var något så fick vi stå där med plånboken öppen. Då kom den här affärsidén fram och nu försöker vi testa den, säger John Strand, vd för Idrottskassan Partners AB.
Företagets representanter träffade ledningen för Gotlands idrottsförbund under Almedalsveckan och nu ska intresset hos öns idrottsföreningar undersökas.
- Det kan vara ett nytt och bra sätt för föreningarna att dra in pengar. Fastighetsägarna tecknar en prenumeration hos företaget och sedan fördelar vi arbetet mellan de intresserade föreningarna på ett vettigt sett, säger Patrik Oscarsson.

Undersökning på gång
I Östersund har det främst blivit hämtning i villaområden i och kring staden.
John Strand på Idrottskassan Partners AB tror inte att grindhämtning på landsbygden kommer att vara intressant för de gotländska klubbarna.
- Det går inte att sätta sig i bilen i Visby och åka ner till Sudret för att hämta tre kassar med skräp, det känns orealistiskt.
Gotlands idrottsförbund ska nu göra vidare undersökningar bland medlemmarna, besked om grindhämtningen kommer under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om