Idrottsgymnasiet hänger löst

Per Edman (V), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, är inte förvånad över att regionstyrelsen troligen säger nej till mer stöd till idrottsgymnasiet.
Patrik Oscarsson på Gotlands idrottsförbund är upprörd över hotet.

Patrik Oscarsson tror inte att politikerna förstår konsekvenserna av att idrottsgymnasiet kanske går i graven.

Patrik Oscarsson tror inte att politikerna förstår konsekvenserna av att idrottsgymnasiet kanske går i graven.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2012-12-01 08:40

Gotland – Ska man vara realist så var det här förslaget väntat. Men sista ordet är inte sagt, vi får se hur de går.

Nästa vecka ska regionstyrelsens arbetsutskott besluta om idrottsgymnasiet ska få de begärda extra 700 000 kronorna som i alla fall tillfälligt, skulle rädda utbildningen.

Ledningskontoret har utrett frågan och kommit fram till att regionledningen inte bör skjuta till mer pengar.

I förslaget till beslut heter det att ”pågående verksamhet ska inrymmas inom tilldelad ram. Vid brist på resurser ska nämnden prioritera”.

Stryka eller skrota

I klartext betyder det avslag på begäran och en uppmaning till nämnden att se över sin budget och välja: antingen måste något annat strykas om idrottsutbildningen ska bli kvar, eller så får man lägga ned idrottsgymnasiet.

– Vi har ju redan ett beslut om att utbildningen måste läggas ned, fortsätter Per Edman.

– Jag är medveten om att vi kom in lite sent med vår begäran om mer pengar. Men hoppet finns kvar. Vi har ju motiverat vår begäran med att det är en viktig regional fråga att ha kvar utbildningen på ön och att det av den anledningen, inte ska vara en kostnad som enbart ska bäras av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Patrik Oscarsson på Gotlands idrottsförbund är minst sagt upprörd över det som nu sker. Han känner oro för att politikerna som ska bestämma inte har förstått konsekvenserna av en nedläggning:

– Ett exempel. Efter beslutet om nedläggning i höstas blev många elever som tänkte söka till utbildningen tveksamma. Fem tjejer valde då att åka till Kalmar där min dotter går på idrottsgymnasiet. Vi vet ju att när barnen vill satsa på en idrottsutbildning på annan ort, ja då flyttar föräldrarna ofta med. Vad betyder det för Vision 2025? Och för skatteintäkterna på Gotland?

100 000 i bidrag

Varje gotländsk elev som väljer fastlandet kostar 100 000 kronor i regionalt bidrag.

– Risken är stor att ett nej till de här pengarna, leder till ännu högre kostnader för dem som väljer att flytta från ön och utbilda sig, säger Patrik Oscarsson som kallar en befarad nedläggning för ”tragiskt”.

Om arbetsutskottet säger nej till pengar på tisdag stoppas nya intagningar till höstterminen 2013.

Per Edman har diskuterat frågan med bland andra partikamraten Brittis Benzler, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och med regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Åke Svensson.

– Men några löften har jag ju inte fått.

0498-20 25 51

Nämnden vill inte ta de 715 000 kronorna från annan undervisning. Tidigare i höstas räddades sjöfartsutbildningen tack vare pengar från Gotlandsbolaget. Filmgymnasiet som också dragits med underskott, räddades dels genom tillskott från Gotlands filmfond, dels av att man flyttar undervisningen till studion i Fårösund och slipper betala 930 000 kronor i årshyra för lokalerna på A7-området i Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om