"Idyllen i kras den natten"

- Idyllen gick i kras den natten.Så säger socialdemokraten Jan Lundgren om mordet på Olof Palme.Han minns hur ett tillstånd av chock svepte över hela nationen.- Man trodde inte sånt kunde hända, inte här i Sverige, säger han.

Foto:

Gotland2011-02-28 04:00

Han fick budet om Olof Palmes död via telefon en knapp timme efter skotten på Sveavägen.

- Min dotter ringde och väckte mig, det var mitt i natten, berättar han.


Satt vid radion
Hon sa att Olof Palme var skjuten, att han var död. Jan Lundgren ville först inte tro att det var sant, men rusade upp och satte på radion i köket i lägenheten på Adelsgatan där han då bodde.

- Sen satt jag där vid radion och följde utsändningarna hela dagen. Och bara stirrade rakt ut i luften, minns han.

Han beskriver det första dygnet som förlamande.

- Det var ett gräsligt dygn, säger han.

Men på söndagen var han tvungen att ta sig samman och gå till Gotlands Tidningar där han då var anställd som ledarskribent på Folkbladet för att skriva en ledare. Det blev en text om det brutala mordet och samtidigt en hyllning till partiordföranden, statsmannen och hans egen personliga politiska idol, Olof Palme.

- Jag minns hur jag slet med den där texten. Det var svårt att samla tankarna, men samtidigt tror jag det var ett sätt att börja bearbeta sorgen, säger Jan Lundgren.

På måndagen efter mordet reste han till Stockholm för att som en av ledamöterna i Socialdemokraternas partistyrelse välja Ingvar Carlsson till ny partiordförande.

- Det var en mycket dämpad stämning vid det mötet. Alla var likna tagna, lika chockade över det som hänt, minns han.


Många träffar med Olof
Några dagar senare arrangerades en jättelik manifestation i Visby, till Palmes minne och för att visa avsky mot det våld som vållat hans död. Över 10 000 personer deltog; med facklor i händerna tågade människor i alla åldrar och från hela ön till Almedalen den kvällen.

- Det fanns ett sådant otroligt behov av att samlas och få ge uttryck för alla de känslor mordet på Palme väckt, minns Jan Lundgren.

För honom och för stora delar av hans generation var Olof Palme den store politikern. Jan Lundgren beskriver honom som ungdomens hopp.

- Politik för oss som var unga på 60-talet, det var Palme och J F Kennedy. Det var de som hade visioner och som kunde tala så att man rycktes med. När Palme talade förstod man dessutom vad han sa, engelska var man ju inte så slängd i då, skrattar Jan Lundgren.

Allt eftersom han själv blev mer och mer etablerad inom socialdemokratin fick han själv chans att träffa Olof Palme vid åtskilliga tillfällen. Dels inom partistyrelsen men också vid möten med bland annat S-föreningen på Fårö. Jan Lundgren säger att han särskilt minns Olof Palmes tydliga omsorg om sin familj.


Stålande familj
- Det var så påtagligt hur familjen strålande när man träffade dem vid de här sammankomsterna på Fårö, och hur ömsint han var mot familjen, berättar Jan Lundgren.

Just den sidan av Olof Palme beskriver han också i runan han skrev söndagen efter mordet.

Namn: Jan Lundgren.

Ålder: 67 år. Bor: I Visby.

Gör idag: Är pensionär samt fritidspolitiker med uppdrag bland annat i regionfullmäktige.
Politisk karriär:
Gick med i SSU i mitten av 1960-talet, ordförande först i SSU-Visby senare även i Gotlands SSU-distrikt. Har varit ordförande i Gotlands arbetarekommun, medlem i Socialdemokraternas partistyrelse samt haft en mängd olika kommunalpolitiska uppdrag, bland annat kommunalråd under många år samt ledamot av kommunfullmäktige sen Gotlands kommun bildades 1971, numera är han dess ålderspresident.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!