Ifrågasätter polisens bröstskott

- Det finns ett jättestort utrymme att anta att den polis som sköt Axelman i bröstet gjorde fel.Det säger Magnus Fellman, utbildad militärpolisofficer, aktiv tävlingsskytt och jägare.

Träffbild. 50 millimeter. Större skottspridning än så ska ingen seriös och kompetent skytt behöva ha - oavsett om man skjuter på ett rådjur i skogen, en tävlingstavla eller en hotfull person med vapen i hand. Det menar Magnus Fellman, som ifrågasätter att polisen sköt den mordförsöksmisstänkte Torbjörn Axelman i bröstet. Foto: Henrik Radhe

Träffbild. 50 millimeter. Större skottspridning än så ska ingen seriös och kompetent skytt behöva ha - oavsett om man skjuter på ett rådjur i skogen, en tävlingstavla eller en hotfull person med vapen i hand. Det menar Magnus Fellman, som ifrågasätter att polisen sköt den mordförsöksmisstänkte Torbjörn Axelman i bröstet. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-12-05 04:00
Kvällen den 1 december kom Torbjörn Axelman, efter att ha skjutit en man med tre skott, ut ur huset i Brucebo med vapen i hand. Enligt polisen uppmanades han lägga ner sitt vapen. I stället sköt han mot poliserna.
Då avfyrades fler än ett polisvapen och Torbjörn Axelman träffades i båda benen och i bröstet.
Magnus Fellman är utbildad officer med specialisering inom jägarförband och militärpolis. Han ingår i försvarsmaktens nationella reservstyrka, är aktiv jägare och tävlande precisionsskytt med pistol och gevär. Intresset för vapen och ballistik tar sig också uttryck genom att han tillverkar egen ammunition.
Hans specifika bakgrund och sakkunskap har fått honom att ifrågasätta polisens beskjutning av Torbjörn Axelman.
- Visst, att man såg sig tvingad att skjuta... men varför tre skott - och varför i bröstet? frågar sig Magnus Fellman.

"Gräddan"
Hans kritiska hållning bottnar i hans bedömning av de faktorer han menar rimligen bör ha styrt händelseutvecklingen och de beslut som fattades, inför och under skottlossningen.
Vad hade polisen för vapentyp? Pistol eller precisionsgevär? Fanns optiska sikten? Vilket var avståndet? Vad hade polisen för ammunition? Vilken personal fanns på plats och vad hade den för kompetens? Sköt gotländsk polis, eller den nationella insatsstyrkan?
- Om det var den nationella insatsstyrkan, så är det gräddan av skyttar i svensk polis. Personal som är specialtränad för just sådana här situationer. De ska vara väl inskjutna på sina vapen, på alla avstånd. En gammal man med ett gammalt vapen i hand... jag har jättesvårt att se att hotbilden var sådan att den enda möjligheten var att skjuta honom i bröstet.
Han hade skjutit en man och enligt polisen sköt han mot dem först. Kan inte det vara hotbild nog?
- Absolut - för att skjuta. Men med tre skott - och i bröstet?

Höfthöjd
Magnus Fellman menar att polisen rimligen borde kunnat begränsa sig till att skjuta under höfthöjd, för att oskadliggöra hotet.
I viss mån reserverar han sig dock.
- Jag var inte där. Allt är avhängigt situationen - men det går inte att utesluta att man utifrån tids- och säkerhetsmässiga skäl hade kunnat agera annorlunda.
Du är inte polis. Varför tycker du så mycket om deras agerande?
- Jag säger inte vad polisen skulle ha gjort, men jag har rätt att ha en uppfattning om alla som har rätt att skjuta som tjänsteåtgärd. Den rätten att tycka har alla.
Polisens beskjutning av Torbjörn Axelman är just nu föremål för internutredning, vilket görs regelmässigt när tjänstevapen avfyrats. Ingen polis misstänks i nuläget för brott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!