Igelkottar hittas med öppna sår

Igelkottar med sargade kroppar och stora skärsår har hittats under våren. Röjsågens tråd är troligen orsaken till de omfattande skadorna. ”Snälla, titta under buskarna innan ni kör med röjsågen”, vädjar veterinären Lotta Persson.

Lyft på växtligheten och se efter att det inte ligger någon igelkott under busken innan du kör med röjsågen, är Lotta Perssons uppmaning.

Lyft på växtligheten och se efter att det inte ligger någon igelkott under busken innan du kör med röjsågen, är Lotta Perssons uppmaning.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2023-05-22 06:45

Lotta Persson, som är med i Gotlands igelkottfond, har under en vecka fått in fem svårt skadade igelkottar. Deras liv har inte gått att rädda.

– De hade stora sår och lider svårt, så det enda jag kan göra är att avliva dem, säger hon.

undefined
Lyft på växtligheten och se efter att det inte ligger någon igelkott under busken innan du kör med röjsågen, är Lotta Perssons uppmaning.

När sommaren närmar sig vaknar igelkottarna ur sin dvala. Då ska de äta upp sig så att de blir parningsdugliga. Samtidigt börjar folk stöka i trädgården, slå gräset och röja. Igelkottarna är nattdjur och ligger och trycker under buskar, annan växtlighet eller andra lämpliga gömställen. Det är då risken finns att röjsågens klinga eller grästrimmerns tråd råkar träffa igelkotten.

– Böj dig ner och lyft på växter under buskar och sly för att se om det ligger en igelkott där, säger Lotta Persson och ger rådet att flytta djuret till ett ställe där du redan klippt.

undefined
Lotta Perssons känsla är att igelkottarna blir färre och färre.

Röjsågens klinga klipper effektivt av ganska tjocka grenar och träffar denna en igelkott kan det orsaka djupa sår och svår smärta.

– Jag fick in en igelkott som hade ett långt sår från ögat, ner längs halsen och slutade vid frambenen. Det var ett par centimeter djupt och kanske en decimeter långt, berättar hon.

Hittar du en skadad igelkott eller en svårt medtagen unge är det värme, vatten och mat som är första hjälpen. Du får bara hålla kvar igelkotten i högst 48 timmar. Sedan är det en erfaren viltvårdare som måste ta över. 

Det finns ett telefonnummer folk kan ringa på Gotlands igelkottfonds hemsida. Dit vänder man sig om man hittar en skadad igelkott. 

– Vi tar hand om igelkottarna och försöker rädda dem. Jag är godkänd viltrehabiliterare men annars får man bara ha vilda djur i fångenskap i 48 timmar, berättar Lotta Persson. 

undefined
Här erbjuder Lotta Persson rehabiliterade igelkottar ett hus att övervintra i.

Hittar man en igelkott finns det chans att man kan rädda den, men vanligast är annars att den skadade igelkotten får ligga länge och plågas innan den dör.

– En skadad igelkott angrips ganska snart av fåglar som pickar ut ögonen och flugor som lägger ägg i såren, säger Lotta Persson och berättar att det kan krylla av larver.

Förutom röjsågen finns det andra hot som kan ställa till det för våra djur. Ett exempel är robotgräsklipparen.

– Kör inte den sent på kvällen och natten. Då är igelkotten aktiv och riskerar att komma i vägen för den.

undefined
Igelkotten är aktiv på natten och gömmer sig under buskar och träd på dagarna, så titta noga innan du klipper med gräsklippare och röjsåg.

Lotta Persson vädjar till hus- och stugägare att de böjer sig ner innan de kapar gräs och sly för att vara säker på att det inte ligger någon igelkott och trycker.

– Jag har varit i kontakt med fastighetsskötare och regionens personal som sköter våra grönområden, men inte fått någon respons, säger hon.

Flytta på rishögar innan du börjar elda och ställ ut vatten och kattmat om du vill värna igelkotten, som är Gotlands landskapsdjur.

Igelkotten lever en tynande tillvaro men det finns ingen statistik över hur många individer det finns.

– Känslan är att de blir färre och färre, säger Lotta Persson.

undefined
Ett litet fat med vatten är värdefullt för en igelkott, särskilt om det är torrt i markerna.

Enligt Artdatabanken går det att se tydliga trender på att det sker en minskning av igelkottarna, främst i södra delen av landet och det har gjort att den nu hamnat på röda listan. Enligt tidigare bedömning har den ansetts livkraftig men klassas nu som nära hotad. Miljögifter, kemiska bekämpningsmedel och mer likriktat odlingslandskap liksom trafikfaran är dess värsta fiender. 

Igelkotten är en urgammal art som funnits väldigt länge, troligen i mer än 30 miljoner år. Var rädd om den och ge den gärna ett fat med vatten om det blir torrt i sommar.

Gotlands igelkottfond

Gotlands Igelkottfond har tillkommit för att förvalta de medel som inkommer för att rädda och hjälpa igelkotten samt att bidra till bevarande, förståelse och utveckling rörande igelkotten och dess liv.

Fonden kommer också att stödja de personer som engagerar sig i att hjälpa och bevara vårt landskapsdjur. Gotlands Djurskyddsförening kommer att bidra och stödja fondens arbete med igelkottens bevarande.

Ordförande i Gotlands Igelkottfond: Lotta Persson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!